Közélet

Sztrájkkal fenyegetnek a BKV-szakszervezetek

A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) ismét tárgyalt a bérkövetelési ügyben a szakszervezetekkel. A BKV vezetése a találkozón újra hangsúlyozta: határozott a szándéka a bérfeszültségek hosszú távú rendezése, emellett elkötelezett a szükséges béremelés végrehajtásávala, és a hosszú távon hatást kifejtő humánstratégiai intézkedésekkel kapcsolatban is. Mindazonáltal a források előteremtéséig a munkavállalók türelmét kéri.

Az eseményen a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, valamint a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége részéről elhangzott: ha a kollektív munkaügyi vita március végén eredménytelenül záródik, nyomásgyakorlásként a sztrájktól sem riadnak vissza. A BKV vezetése elkötelezett a szükséges béremelés végrehajtása mellett, egyedül a béremelés mértéke kérdéses még.

A munkáltató a szakszervezetekhez hasonlóan hosszú távú megállapodásban gondolkodik, és a társaság mindent elkövet annak érdekében, hogy a szükséges források rendelkezésére álljanak. Azonban fontos megérteni, hogy ezeknek a forrásoknak az előteremtéséhez elfogadott üzleti terv szükséges, e nélkül nem tudnak kötelezettséget vállalni.

Bár a BKV Zrt. jelenleg nem rendelkezik elegendő tartalékkal a munkavállalói követelések teljesítéséhez, vezetése tisztában van a dolgozók helyzetével, és számol a munkaerő piaci helyzettel, tendenciákkal. A tárgyaló felek közös érdeke, hogy a megfelelő megállapodás megszülethessen, ezért már folynak az egyeztetések a szükséges források megteremtéséről. A folyamat viszont időigényes, éppen ezért a BKV Zrt. vezetősége a most lezajlott tárgyaláson március végéig a munkavállalók és az érdekvédelmi szervezetek türelmét kérte. A tárgyalás sorozat egyelőre nem áll le, a felek ezen a héten újra tárgyalóasztalhoz ülnek.

BKV szakszervezetek BKV BKV sztrájk
Kapcsolódó cikkek