Közélet

Theresa May: Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott szélsőséges nézetei miatt - mondta csütörtökön a londoni alsóház képviselőit tájékoztatva Theresa May brit miniszterelnök.

A merénylet a parlament mellett ívelő Westminster-hídon kezdődött, ahol egyetlen támadó járművével a hídon sétáló gyalogosok közé hajtott, kettőt megölve közülük. A késsel felfegyverkezett elkövető ezután a parlament felé rohant, de a törvényhozási épületegyüttest őrző fegyveres járőrök útját állták.  A merénylő az egyik rendőrt megölte, utána agyonlőtték. A támadásban négyen vesztették életüket, magyar sérültről nincs tudomása a hatóságoknak.

Theresa May kijelentette: a merénylet helyszínének kiválasztása nem tekinthető véletlennek. A terrorista London szívében sújtott le, ahol a legkülönfélébb nemzetiségű, vallású és kulturális hátterű emberek ünneplik a szabadság, a demokrácia és a szólásszabadság jelentette értékeket. Ez a városrész nyújt otthon a világ legrégibb parlamentjének, és utcáit a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok szellemisége hatja át.

Ezért vált e negyed azok támadásának célpontjául, akik ezeket az értékeket elvetik, de kudarcra van ítélve minden olyan kísérlet, amelynek célja ezeknek az értékeknek a megsemmisítése erőszak és terrorizmus révén.

Áder János részvétét fejezte ki II. Erzsébetnek

Áder János köztársasági elnök részvéttáviratot küldött csütörtökön II. Erzsébet angol királynőnek az előző napi londoni terrortámadás miatt. A magyar nép és a maga nevében részvétéről és mély együttérzéséről biztosította az áldozatok családtagjait, és mihamarabbi felépülést kívánt a sérülteknek. "Magyarország szigorúan elítéli ezt a kegyetlen és gyalázatos erőszakcselekményt. Imádkozunk az érintett családokért, együttérzünk velük ezekben a nehéz időkben" - írta.


VG/MTI Áder János részvétét fejezte ki II. Erzsébetnek Áder János köztársasági elnök részvéttáviratot küldött csütörtökön II. Erzsébet angol királynőnek az előző napi londoni terrortámadás miatt. A magyar nép és a maga nevében részvétéről és mély együttérzéséről biztosította az áldozatok családtagjait, és mihamarabbi felépülést kívánt a sérülteknek. "Magyarország szigorúan elítéli ezt a kegyetlen és gyalázatos erőszakcselekményt. Imádkozunk az érintett családokért, együttérzünk velük ezekben a nehéz időkben" - írta. -->

Theresa May Nagy-Britannia terrortámadás londoni merénylet
Kapcsolódó cikkek