Közélet

Amerikai légicsapás: az oroszok szerint 23 rakéta talált célba

Csak 23 talált célba az amerikai hadihajókról a szíriai Homsz tartománybeli katonai reptérre kilőtt 59 Tomahawk típusú manőverező repülőgép közül - jelentette ki Igon Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken Moszkvában.

Konasenkov szerint nem ismert, hogy a többi "szárnyas rakéta" hová csapódott be. A tábornok az orosz adatmegfigyelő rendszer adataira hivatkozott.

"Ezek szerint a szíriai légi bázisra mért amerikai tömeges rakétacsapás harci hatékonysága rendkívül alacsony volt" - jelentette ki. Szavai szerint a szíriai légierő hat, a javítóhangárokba beállított MiG-23-as harci repülőt és egy rádiólokációs állomást veszített, a kifutópálya sértetlen maradt.

[caption id="" align="alignleft" width="768"]Fotó: AFP Fotó: AFP[/caption]2015 októberében egyébként, amikor az orosz hadiflotta a Kaszpi-tengerről lőtt ki 26 manőverező robotrepülőgépet szíriai militánsok objektumaira, a Pentagon azt állította, hogy négy orosz szárnyas rakéta Iránban zuhant le. Iránból károkat, veszteségeket nem jelentettek akkor, és Moszkva szerint valamennyi Szíriára kilőtt szárnyas rakéta elérte célját.

Konasenkov pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a közeljövőben megerősítik a szíriai hadsereg légvédelmi rendszerét és megnövelik hatékonyságát a legfontosabb infrastrukturális objektumok védelmében.

Az Interfax orosz hírügynökség szíriai sajtóforrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a támadás következtében legkevesebb 15 szíriai harci gép semmisült meg és kigyulladtak a reptér üzemanyag-tartályai is. Egy szíriai pilóta életét vesztette több pedig megsebesült.

A TASZSZ hírügynökség értesülése szerint pénteken a Földközi-tengerre érkezik az Admiral Grigorovics, a Fekete-tengeri Flotta Kalibr típusú, manőverező robotrepülőkkel felfegyverzett fregattja. A hadihajó, amely a szíriai Tartusz orosz haditengerészeti bázison fog kikötni, a "helyzettől függően" több mint egy hónapig tartózkodik majd a térségben.

Merkel és Hollande szerint a szír elnök a felelős az amerikai bombázásért

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő szerint kizárólag Bassár el-Aszad szíriai elnököt terheli a felelősség az országában egy légi támaszpont ellen végrehajtott pénteki amerikai légitámadásért.

A német kancellár és a francia elnök közös közleménye szerint "egyedül Aszad elnök felelős" azért, hogy a Szíria északnyugati részén fekvő Hán Sejkúnban kedden vegyi fegyverrel elkövetett mészárlás után egy amerikai légicsapás lerombolt egy szíriai katonai célpontot.

Az Európai Tanács elnöke üdvözölte az amerikai légicsapásokat

Donald Tusk , az Európai Tanács elnöke üdvözölte pénteken a Szíriában végrehajtott amerikai légicsapásokat, mondván, hogy azok "kellő határozottságot" mutattak a "barbár vegyifegyver-támadásokra" válaszul, amelyek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják.

"Az együtt fog működni az Egyesült Államokkal a szíriai brutalitás felszámolásán" - írta Tusk a Twitteren.

Később Jean-Claude Juncker , az Európai Bizottság elnöke közleményt adott ki, amely szerint Washington arról tájékoztatta az EU-t, hogy a "korlátozott" légicsapások célja az volt, hogy elrettentsen az újabb gáztámadásoktól.

Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát

Oroszország kérte, hogy a Szíria ellen intézett amerikai támadás miatt hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését. Az intézkedést a moszkvai diplomáciai tárca a szíriai légi bázisra mért amerikai katonai csapással indokolta. Oroszország emellett kérte, hogy az incidens miatt, amelyet a Kreml egy szuverén állam elleni agressziónak és a nemzetközi jog megsértésének minősített, hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését.

szárnyas rakéta Szíria orosz védelmi minisztérium amerikai hadihajó
Kapcsolódó cikkek