Közélet

Brüsszelben és a Trefortban is téma volt a CEU

Teljesíthető feltételnek nevezte Áder János köztársasági elnök azt, hogy a CEU ügyében előzetes megállapodás jöjjön létre az Egyesült Államok kormánya és a magyar kormány között. A CEU rektora szerint nem lehet túszul ejteni egy egyetemet.

Áder János az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban tartott előadásán, a diákok kérdéseire válaszolva teljesíthetőnek nevezte, hogy előzetes megállapodás szülessen az Egyesült Államok kormánya és a magyar kormány között CEU ügyben. Hozzátette, a megállapodás sokkal lazább jogi kategória, mint a nemzetközi egyezmény, jóhiszeműség kell hozzá mindkét fél részéről, amit a törvény aláírásakor kiadott nyilatkozatában is említett. 

[caption id="" align="alignleft" width="690"]Áder János előadása. Fotó MTI Áder János előadása. Fotó MTI[/caption]

Áder eredetileg a Fenntarthatósági témahét alkalmából látogatott el a fővárosi gimnáziumba, ahol egyebek mellett a globális felmelegedésről, az energetika területén bevezetett technológiai újításokról és a paksi atomerőmű bővítéséről is beszélt.

CEU-rektor: nem lehet túszul ejteni egy egyetemet

Szoros kapcsolat van az akadémiai és a demokratikus szabadság között, a különböző nézetektől és politikai szándékoktól függetlenül nem megengedhető, hogy "túszul ejtsenek" egy egyetemet az valamely tagállamában - jelentette ki Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektora kedden egy, az intézmény jövőjével foglalkozó rendezvényen az Európai Parlament brüsszeli épületében.

Az ülés témája a magyar felsőoktatási törvény vitatott módosítása volt, amely sokak szerint bezárással fenyegeti a CEU-t. Ennek kapcsán Ignatieff hangsúlyozta, hogy a magyar alaptörvény ugyan garantálja az akadémiai szabadságot, a felsőoktatási törvény módosítását mégis rohamléptekkel fogadták el, mindenféle egyeztetés vagy figyelmeztetés nélkül. Hangsúlyozta, hogy akármi is történik, a CEU semmiképp nem fog bezárni, de mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy az egyetem Budapesten működhessen tovább.

CEU fenntarthatóság Áder
Kapcsolódó cikkek