Közélet

Dortmundi robbantás: több sebből vérzett az iszlamista verzió

Másfél héttel a Borussia Dortmund buszán elkövetett robbantás után áttörést értek el a német hatóságok az ügyben, péntek hajnalban letartóztattak egy német-orosz kettős állampolgárságú férfit, akit a robbantás elkövetésével gyanúsítanak. Szergej W. a német sajtó értesülései szerint egy tőzsdei spekuláció miatt helyezett el három robbanószerkezetet a futballcsapat járművén.

A BVB csapatát az AS Monaco elleni BL-mérkőzésre szállító autóbusz ellen április 11-én 19.15-kor követtek el robbantásos merényletet. A különleges biztonsági felszerelésekkel, köztük megerősített szélvédőkkel ellátott jármű két helyen rongálódott meg, és egy berepedt szélvédő megsebesítette Marc Bartrát, a csapat egyik védőjét. A spanyol légiós - felületi sérülések mellett - csuklótörést szenvedett. A busz útját biztosító egyik motoros rendőr légnyomási sérülést szenvedett és sokkot kapott. A mérkőzést elhalasztották.

[caption id="" align="aligncenter" width="768"]Egy focista könnyebben megsérült a robbantásban - Kép: AFP Egy focista könnyebben megsérült a robbantásban - Kép: AFP[/caption]

A most letartóztatott gyanúsított a támadás napján úgynevezett értékesítési opciót vásárolt 15 ezer BVB-részvényre. A férfi 78 ezer eurót fordított az értékesítési opciók megszerzésére, és 3,9 millió eurós profitot érhetett volna el, ha a részvények jelentősen gyengültek volna. A közreműködő pénzügyi közvetítő cégnél azonban gyanúsnak találták az ügyletet, pénzmosásra gyanakodtak és bejelentést tettek a rendőrségnél.

Német sajtóértesülések szerint a férfi fogyasztási hitelből finanszírozta az ügyletet, az ügy kapcsán további két orosz állampolgárt keresnek a hatóságok. Korábban fennállt az iszlamista támadás gyanúja is, a helyszínen ugyanis találtak több levelet, amelyekben az elkövető az Iszlám Állam terrorszervezet nevében vállalta a robbantást.

Ez volt az első jel, ami arra utalt, hogy nem az Iszlám Állam áll a háttérben, a terrorszervezet ugyanis döntően közösségi portálokon közzétett videóüzenetekben kommunikál az akciói után. Ráadásul a levél nem tartalmaz az Iszlám Államra jellemző vallásos formulákat, Korán-idézeteket. Ráadásul az elkövető „Kalifátusként” hivatkozik az Iszlám Államra, ami rendkívül szokatlan, ugyanis az IS szitne minden alkalommal az arab eredeti „Chilafa” kifejezést használja. A német hatóságok most határozottan cáfolták, hogy bármiylen kapcsolat állna fent moszlim szervezetek és a dortmundi elkövető között.

tőzsdespekuláció merénylet dortmundi robbantás
Kapcsolódó cikkek