Közélet

EP: A munkavállalók jogait garantálnia kell Londonnak

Meghatározta az Európai Parlament az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről létrejövő esetleges egyezség elfogadásához szükséges feltételeket, és amennyiben ezek nem teljesülnek, a képviselők nem hagyják jóvá a megállapodást - tájékoztatott az uniós parlament sajtószolgálata, miután a testület szerdai plenáris ülésén megszavazták a kritériumokat tartalmazó határozatot.

 

A néppárti, szociáldemokrata, liberális és zöld frakció által beterjesztett dokumentumban elvetették a párhuzamos tárgyalások lehetőségét. Kiemelték, csak akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások a felek közötti jövőbeli kapcsolat feltételeiről, ha megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a kilépési megállapodásról. Mint írták, elsődleges fontosságú, hogy garantálják a jogait a szigetországban élő uniós állampolgároknak, illetve a briteknek az EU huszonhét országában.

Mint azt a Világgazdaság is megírta, a probléma elsősorban a lengyel közösséget érinti kellemetlenül. A briteknél élő, egymillió-közelire becsült lengyel közösség jövője a most induló kétéves tárgyalássorozaton dől el. Bár hangzatos ígéreteket hallhattunk már arról, hogy a legálisan kint dolgozó, tanuló uniós polgárok maradhatnak, erre senki sem adott még garanciát.

Brexit Nagy-Britannia uniós szabályozás EP
Kapcsolódó cikkek