Közélet

Jól teszik, ha ügyelnek a pollenallergiások

A pollenallergiásoknak sem kell lemondaniuk a kisebb-nagyobb tavaszi szabadtéri munkálatok elvégzéséről, de fontos, hogy ügyeljenek arra, a nap melyik szakában tartózkodnak a friss levegőn, valamint arra is, milyen növényekkel díszítik a kertjüket.

A pollenallergia által okozott szénanátha az allergén növény pollenszórásának idején nagyon megnehezíti az allergiások életét – mondta Pintér Judit allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A már diagnosztizált allergiások minden bizonnyal felkészülten várják a szezont, ismerik a tüneteket okozó növényt és virágzásának időpontját. A szakorvos szerint már az első pollenek megjelenésekor tanácsos felkeresni a kezelőorvost, így  a gyógyszeres kezelés is időben megkezdhető. Ehhez azonban nem elég a pollennaptárt ismerni, mert az időjárási változások hatására a növények pollenszórása előbbre vagy későbbre is tolódhat.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]A tavasszal együtt érkezik az allergiaszezon - Kép: Shutterstock A tavasszal együtt érkezik az allergiaszezon - Kép: Shutterstock[/caption]

Lényeges, hogy a betegek az aktuális pollenjelentést is kövessék. Ez mind
a hétköznapi életben, mind pedig a tervezett kertészkedés során hasznos segítség lehet. Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés,  a felületi sebzések, horzsolások eleinte gyakran nagyobb fájdalmat okoznak, mint a súlyosabb sérülések. A szabadtéri munkálatokat tehát jó, ha nem az allergén növény virágzásának csúcsidőszakára időzítjük, de a „mikor” mellett az is lényeges, hogy hol, milyen környezetben végezzük a kertészkedést.

A növényeknek ugyanis eltérő az allergenitásuk. A legismertebb allergén a parlagfű, de sok más növény is okozhat hasonló panaszokat az allergiásoknak. A szakorvos a pollenallergiás betegeknek olyan növények ültetését javasolja, amelyek pollenkibocsátása alacsony. Jó választás lehet számukra a begónia, a dália, százszorszép, a rózsa, a petúnia, a tulipán, a nárcisz, az írisz és a liliom, a fák közül az alma, a cseresznye, a szilva vagy a magnólia. Azok a növények, amelyek pollenkibocsátása magas, nagymértékben fokozhatják az allergiás tüneteket. Nem javasolják ezért a kőrisfa, a nyírfa, a nyárfa, a mogyoró, a ciprusfélék és a fűzfa ültetését. Nem tanácsos a kora reggeli órákban kertészkedni, mert a pollenszám hajnal 5 és délelőtt 10 óra között a legmagasabb. Érdemes inkább a kora délutáni, esti órákra időzíteni a kerti munkálatokat.

Lesben álló szobanövények

A beltéri allergének közül a leggyakoribb a poratka és

a penészgomba, de számos szobanövény is előidézhet allergiás reakciót. A borostyán, a jukka és a fikusz okozhat panaszokat az arra érzékenyeknél – mondta el a Budai Allergia­központ szakorvosa.Pintér Judit arra is felhívja a figyelmet, hogy az időjárás szintén fontos szempont a munkálatok elvégzéséhez. Szeles, napos, száraz időben a pollenkoncentráció magasabb; míg szélcsendes, felhős időben alacsonyabb. Fűnyírás közben viseljünk pollen­maszkot vagy védőszemüveget, kertészkedés közben pedig kesztyűt.  A manapság közkedvelt talajtakaró, a mulcs penészgomba-allergiások számára nem jó választás. Emiatt ügyelni kell ősszel az avar eltakarítására is.

Gondos gyomtalanítással számos allergén levegőbe jutását előzhetjük meg. A munka végeztével a kerti öltözéket hagyjuk a lakáson kívül, igy csökkentve a bejutó pollenek mennyiségét. Kertészkedés után pedig alapos zuhanyozással szabaduljunk meg a bőrünkre és a hajunkra tapadt pollenektől.

a penészgomba, de számos szobanövény is előidézhet allergiás reakciót. A borostyán, a jukka és a fikusz okozhat panaszokat az arra érzékenyeknél – mondta el a Budai Allergia­központ szakorvosa. Halált is okozhat a sokkos reakció Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollenek, az állati szőrök, az atkák, a penész­spórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek. Az allergia tünetei rendkívül változatosak, a panaszok érinthetik a légutat, a szemet vagy a bőrt. A nátha éppúgy lehet a tünete, mint a tüsszentés, a könnyezés, a köhögés, a bőrpír, a hányinger vagy a hasmenés. Súlyos esetben az egész szervezetre átterjedhet az allergiás reakció, ami sokkos állapothoz vezethet, gyors beavatkozás nélkül akár halált is okozhat.

A tavasszal együtt érkezik az allergiaszezon - Kép: Shutterstock -->

dísznövények keri munkálatok allergia pollenallergia egészség
Kapcsolódó cikkek