Közélet

Kevesebb magyar költözött külföldre

Már nem vándorolnak ki olyan sokan az országból, de a fiatalok számára még mindig nagyon vonzó a külföldi munkavállalás és a kiköltözés.

Tavaly nem vándoroltak ki olyan sokan Magyarországról, mint a megelőző években, de továbbra is nagyon sok fiatal keresi a boldogulását külföldön – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. Az adminisztratív nyilvántartás szerint – amit a bejelentések alapján rögzítenek, így a minimális számot jelenti – tavaly 29 400 magyar állampolgár távozott külföldre, ami 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Emellett 17 ezer korábban kivándorolt magyar költözött vissza.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: Shutterstock Kép: Shutterstock[/caption]A más országba költöző magyarok túlnyomórészt a fiatal korosztályból kerülnek ki. A kivándorlók 45 százaléka 30 év alatti, háromnegyedük pedig még nem érte el a 40 éves kort. Ezek az arányok jelentősen eltérnek az itthoni népesség kormegoszlásától, vagyis a kivándorlók jóval fiatalabbak, mint a hazai átlagéletkor. Azt, hogy továbbra is magyarok százezrei dolgoznak külföldön, alátámasztja, hogy tavaly 3 milliárd eurót utaltak haza az átmenetileg, egy évnél rövidebb ideje külföldön lakók a jegybank korábbi adatai alapján. Ez 2011 óta megháromszorozódott, akkor még csak 1 milliárd eurót küldtek.

A lakónépesség Magyarországon a kivándorlás, valamint a halálozások születéseket meghaladó száma miatt folyamatosan csökken, tavaly 9,8 millió volt, 30 ezerrel kevesebb, mint 2015-ben. A KSH szerint hazánknak azonban vannak olyan régiói, ahol a nemzetközi vándorlásból adódóan kevésbé csökken a népesség. Ez jellemző az Észak-Alföldre, Közép-Magyarországra és Nyugat-Dunántúlra. Ezen belül is a legjelentősebben Győr-Moson-Sopron megyében, illetve – némileg meglepő módon – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az ország települései közül kiemelkedik még Budapest, ahova 2016-ban szintén igen magas számban érkeztek külföldről.

A többi megyében a nemzetközi vándorlásból adódó veszteség tapasztalható, ami növeli a népességcsökkenést, a legnagyobb mértékben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érzékelhető a kivándorlás hatása.

153 ezer külföldi van itt

Január 1-jén a huzamosan Magyarországon tartózkodó külföldiek száma 153 600 fő volt. A külföldi állampolgárok az ország népességének 1,6 százalékát teszik ki. Az itt élő külföldiek túlnyomó többsége, 65 százaléka Európából, főképp Romániából (16 százalék), Németországból (12 százalék), Szlovákiából (6,2 százalék), valamint Ukrajnából (3,8 százalék) érkezett hazánkba. További 27 százalékuk Ázsiából, míg Afrikából 3,9 százalékuk, az amerikai kontinensről 3,5 százalékuk származik. Az Ázsiából érkezettek között elsősorban a kínaiak és a vietnamiak száma jelentős.

KSH elvándorlás magyarok
Kapcsolódó cikkek