Közélet

Merkel: kulcsfontosságú a schengeni övezet megőrzése

Kulcsfontosságú ügy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet megőrzése és külső határának védelme - többek között erről beszélt Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben.

Az jövőjét meghatározó, kulcsfontosságú ügy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet megőrzése és külső határának védelme - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti (Bundestag-) frakciójának biztonságpolitikai konferenciáján. A kancellár kiemelte, hogy az európai országok a schengeni övezet kialakításával megteremtették "a szabadság és a biztonság területét", amelynek azonban határai is vannak, és a migrációs válság az utóbbi időszakban, különösen 2015-ben azzal az "elementáris erejű tapasztalattal" járt, hogy ennek a határnak a védelme "egyáltalán nem felelt meg" a szabadság és a biztonság megőrzéséhez szükséges követelményeknek.[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: AFP Kép: AFP[/caption]

A hiányosságok megszüntetéséért mindent meg kell tenni, ezt szolgálja az új, közös európai határvédelmi szervezet kiépítése, de még tovább kell haladni, létre kell hozni az egységes ki- és beutazási nyilvántartást is - mondta Angela Merkel.

Thomas de Maiziere belügyminiszter előadásában kiemelte: a több Európa nagyobb biztonságot jelent, de csak akkor, ha okosan csinálják. A politikus szerint hatékonyabb, ésszerűbb közös munkára van szükség, így a többi között meg kell teremteni a különálló adatbázisok és nyilvántartások interoperabilitását, együttműködési képességét. Példaként említette, hogy míg a menedékkérők regisztrációjára használt Eurodac rendszer tartalmaz ujjnyomatokat, de a hozzájuk tartozó emberek nevét nem, addig a schengeni információs rendszer (SIS) tartalmaz neveket, de nem tartalmazza a nevük alapján regisztrált emberek ujjnyomatát. Az ilyen hiányosságok kiküszöbölésével, az adatbázisok és az együttműködés összehangolásával olyan "biztonsági nyereségre" lehet szert tenni, amely nemzeti, tagállami szinten elérhetetlen lenne - húzta alá a német belügyminiszter.

Thomas de Maiziere arról is beszélt, hogy a biztonságpolitikára szakosodott politikusoknak higgadtan, tárgyilagosan kell végezniük a munkájukat. Németországban sok ember aggódik az esetleges veszteségektől és veszélyektől, "holott, vagy éppen azért, mert jól megy a soruk", és vannak pártok, akik kihasználják ezeket az aggodalmakat, "tartalmi kérdések helyett a hangulatkeltéssel foglalkoznak és szélsőséges megoldásokat javasolnak, és félelmet gerjesztenek ahelyett, hogy bátorságot adnának". A CDU/CSU nem léphet erre az útra, szembe kell szállnia ezzel a "korszellemmell", a "biztonságpolitika nem lehet a félelem erősítésének eszköze". A biztonságpolitika a "bátorítás és a biztonság tényleges erősítésének" politikája, mert ez az egyetlen módszer, amellyel javítani lehet az emberek szubjektív biztonságérzetén - hangoztatta Thomas de Maiziere.

határ Schengen Merkel eurpai unió
Kapcsolódó cikkek