Közélet

Nem rendeli el az olimpiával kapcsolatos népszavazást a Fővárosi Közgyűlés

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén úgy döntött, hogy nem rendeli el a budapesti olimpiai rendezésről szóló népszavazást, mivel a referendummal elérni kívánt cél már teljes mértékben megvalósult.

A Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint a Fővárosi Közgyűlés összes fideszes képviselője által jegyzett előterjesztésben, amelyet 21 igen vokssal, 6 nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadott el a testület, az áll: mivel a közgyűlés visszavonta az olimpiai pályázatát és ezzel teljes mértékben eleget tett a népszavazási kezdeményezés által elérni kívántaknak, az "Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?" kérdés tekintetében "a fővárosi szintű helyi népszavazás elrendelése és megtartása okafogyottá vált".

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Nem rendelik el az olimpiával kapcsolatos népszavazást Fotó: Móricz-Sabján Simon Nem rendelik el az olimpiával kapcsolatos népszavazást Fotó: Móricz-Sabján Simon[/caption]

Mint arról lapunk is beszámolt, március 1-jén visszavonta a 2024. évi nyári olimpia és paralimpia megrendezésére beadott pályázatát Budapest, miután a Momentum Mozgalom február 17-én 266 151 aláírást adott le az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében. A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) március 7-ei határozatában a fővárosi szintű helyi népszavazási kezdeményezés támogatására gyűjtött, a bizottság által ellenőrzött érvényes aláírások számát 151 239-ben állapította meg.

Ha Budapest nekirugaszkodik 2028-nak, akkor a 2018-as választások után erről népszavazást kell tartani. De árnyalja a képet, hogy Párizs a fő esélyes a 2024-es lebonyolításra. Ha nyer, várhatóan 2036-ban kerülhet szóba újabb európai helyszín.

Fővárosi Közgyűlés Tarlós István Bagdy Gábor
Kapcsolódó cikkek