Közélet

Szijjártó: Európának a legfontosabb, hogy stabilitás legyen Törökországban

Európának minden olyan veszélyforrást el kell kerülnie, ami a Törökországgal kötött migrációs megegyezés felrúgását eredményezheti, a halálbüntetést azonban az európai integrációban nem tekintik elfogadhatónak - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Tata Consultancy Services sajtótájékoztatóját követően kedden Budapesten.

Szijjártó Péter a halálbüntetés törökországi visszavezetéséről szóló kérdésre válaszolva hozzátette: aki az európai integrációs formákkal való szorosabb együttműködésre törekszik, tisztában kell lennie, hogy a halálbüntetést nem tartják elfogadhatónak az integrációban.

A török népszavazás eredményéről a külügyminiszter azt mondta, Magyarországnak "nincs más dolga", mint tiszteletben tartani a választás eredményét.

Szavai szerint nem szabad elfelejteni, hogy Európa a török elnök és kormány kezébe helyezte saját biztonságának kulcsát, amikor megkötötte a migrációs megállapodást. Ennek értelmében 3 milliárd euróért cserébe azt várja el a török kormánytól, hogy ne engedje a Törökország szomszédságából menekülőket vagy elvándorlókat Európa irányába - idézte fel a tárcavezető.

Európának a legfontosabb, hogy nyugalom és stabilitás legyen Törökországban, mert addig lehet betartatni a megállapodást Ankarával - mondta. Senki sem szeretné, hogy adott esetben illegális bevándorlók százezrei, milliói induljanak Európa felé - tette hozzá Szijjártó Péter.

Népszavazás Szijjártó Péter Törökország
Kapcsolódó cikkek