Közélet

Washington osztja a lengyel aggodalmakat

Washington osztja Varsó aggodalmait az "orosz agressziót" illetően, és kiáll lengyel szövetségesei mellett - hangsúlyozta Paul Ryan, az amerikai képviselőház elnöke pénteken a varsói államfői palotában megtartott sajtóértekezleten.

Paul Ryan az Andrzej Duda államfővel folytatott megbeszéléséről beszámolva elmondta: hálás Lengyelországnak, hogy támogatja a NATO-n belüli amerikai tevékenységet. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy Lengyelország védelmi kiadásai a NATO-követelményeknek megfelelően elérik a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát.

A lengyel nemzetvédelmi tárca közben pénteken egy törvénytervezetet tett közzé, melynek értelmében 2030-ig fokozatosan a 2,5 százalékára növelnék a védelmi kiadásokat. A növelés szükségességét azzal indokolták, hogy Lengyelország a NATO-módszertől eltérően az előző évi GDP-hez viszonyítja e költségeket, és a rést éppen a járulék növelésével lehet kiegyenlíteni. "A tárgyalások során hangsúlyozni akartam, hogy osztjuk Lengyelországnak az orosz agresszióval kapcsolatos aggodalmait, és ebben a szellemben szeretnénk biztosítani lengyel szövetségeseinket, hogy kiállunk mellettük" - jelentette ki Paul Ryan, aki nyolcfős - kétpárti - amerikai kongresszusi küldöttség élén tárgyalt Varsóban.

Az amerikai házelnök "stratégiai partnereknek" minősítette az Egyesült Államokat és Lengyelországot, és aláhúzta: hazája "erős szövetségesnek" számít. A lengyel államfő kabinetfőnöke és külpolitikai államtitkára, Krzysztof Szczerski úgy tájékoztatta a sajtót: az egyeztetés többek között a közép-európai térség biztonságára vonatkozott, ebben az összefüggésben a szerepéről és a lengyel-amerikai együttműködésről is tárgyaltak.

Nemzetközi konfliktusok Washington USA Lengyelország NATO
Kapcsolódó cikkek