Közélet

Az uniós polgárok szerint fontos az EU humanitárius tevékenysége

Az európaiak túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy fontos az Európai Unió humanitárius tevékenysége és a katasztrófák esetében nyújtott segítsége – derül ki az Európai Bizottság által szerdán közzétett felmérésből.

Az európaiak túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy fontos az humanitárius tevékenysége és a katasztrófák esetében nyújtott segítsége – derül ki az Európai Bizottság által szerdán közzétett felmérésből. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az Európai Unió 28 tagállamában mintegy 30 ezer ember megkérdezésén alapuló felmérés adatai szerint a válaszadók 88 százaléka tartotta fontosnak azt, hogy az Európai Unió (EU) humanitárius segítségnyújtási tevékenységet folyasson és támogasson az unió területén.

Az adatok azt mutatják, hogy 84 százalék volt azok aránya, akik szerint az uniónak folytatnia kell az ilyen jellegű tevékenységét, 66 százalékuk pedig úgy gondolta, hogy az unió központilag vezérelt programjai hatékonyabbak a humanitárius megoldások terén, mint a tagországok cselekvése önmagában. A megkérdezettek túlnyomó többsége, 91 százalékuk gondolta úgy, hogy az uniónak a krízis sújtotta övezetekben élő gyermekek és fiatalok iskoláztatását is finanszíroznia kellene, továbbá 86 százalékuk úgy vélekedett, helyes a külföldön dolgozó önkéntesek munkájának támogatása.

Az európaiak túlnyomó többsége fontosnak tartja az Európai Unió humanitárius tevékenységét és a katasztrófák esetében nyújtott segítségét

A felmérés szerint a megkérdezettek 90 százaléka fontosnak gondolta, hogy az EU segítse a katasztrófákra adott válaszok koordinálását. 86 százalékuk szerint pedig az uniónak a világ minden pontján segítséget kellene nyújtania a katasztrófa sújtotta országoknak, emellett az uniós polgárok 80 százaléka fogadná szívesen más tagország segítségét egy országát érintő katasztrófahelyzet esetén.

A bizottsági tájékoztatás szerint a felmérés adatai azt mutatják, az uniós polgárok 56 százaléka nem hiszi, hogy saját országának elegendő eszköze lenne ahhoz, hogy önmaga megküzdjön egy, a területén bekövetkezett katasztrófával és következményeinek kezelésével, ehhez közös uniós fellépést tart hatékonynak és indokolnak.

Európai Bizottság EU humanitárius
Kapcsolódó cikkek