Közélet

Elülhet a cseh belpolitikai vihar

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök elfogadta Ivan Pilnynek, a cseh képviselőház gazdasági bizottsága elnökének jelölését a pénzügyminiszteri tisztségre.

A szociáldemokrata kormányfő közölte: a dollármilliárdos Andrej Babis által alapított ANO párt döntését elfogadja, és javasolja Milos Zeman államfőnek a képviselő kinevezését. Ha ez valóban megtörténik, akkor elhárul az előrehozott parlamenti választások veszélye, aminek már csak azért sem lett volna sok értelme, mert az eredeti terminus is októberre szól.

Már csak Zeman jóváhagyására kell várni, aki csütörtökön hajnalban érkezett meg hatnapos kínai útjáról – az államfő fáradtságra hivatkozva ugyan kissé húzhatja az időt, már csak azért is, mert nyíltan neheztel Sobotkára, ám Pilny kinevezésével elülhet a hetek óta tartó belpolitikai vihar, amely kis híján elsodorta Sobotka hárompárti koalícióját. A lakosság egyébként szó szerint unja Babis „oligarchamachinációit” és Zeman „leírhatatlan viselkedését”, ezért a múlt hét után most szerdán is többezres tüntetéseket szerveztek Prágában és a megyei jogú városokban.

A cseh gazdaság nem sínylette meg az államfő, a pénzügyminiszter és a kormányfő közötti kiélezett harcot, az első negyedévben a hazai össztermék (GDP) 2,9 százalékkal nőtt, 0,6 százalékponttal meghaladva az elemzői várakozásokat. A cseh korona e héten erősödött az euróhoz képest, kedden 26,40 korona-euró szintre jött fel, ami a jegybanki intervenció óta a legerősebb árfolyam. Jirí Cihlár, a Next Finance elemzője szerint a közeljövőben a cseh fizetőeszköz lépésről lépésre tovább izmosodhat. A munkanélküliek aránya mélyen 5 százalék alatti, a háztartások fogyasztása nem lankad, a második negyedévben pedig erősödhet a beruházási kedv.

Kormányválság Bohuslav Sobotka Csehország
Kapcsolódó cikkek