Közélet

Kurz diktatúrájától félti a néppártot a sajtó

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) belső átalakulásának szükségességéről és időszerűségéről cikkezett hétfőn az osztrák sajtó, de az új pártelnök, Sebastian Kurz változtatásai is terítékre kerültek.

Az Ausztriában új választásokat szorgalmazó Sebastian Kurz külügyminisztert vasárnap választotta új elnöknek a kisebbik koalíciós partner Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetése. A miniszter előzőleg számos feltételt támasztott ahhoz, hogy elvállalja a megbízatást, gyakorlatilag minden téren szabad kezet kért a párt irányításában. Erre több osztrák napilap is reagált hétfő reggel.

A Der Standard eltemette a koalíciót

Az ÖVP leigázása címmel jelent meg kommentár a Der Standard című lap hétfői számában. A szerző valószínűtlennek nevezte, hogy a „koalíciós ellenségek” még összeülnek és „olyasmit tesznek, ami értelmet ad a kormányzásnak”. Michael Völker, a lap belpolitikai rovatvezetője azt írja: helyénvaló, hogy abbahagyják ezt a „méltatlan színjátékot”, és eltemetik a koalíciót közösen vagy az ellenzékkel együtt, így „megtartva még méltóságuk egy darabját”. A rovatvezető szerint ha Kurz kísérlete meghiúsul, vége a politikai karrierjének, és az ÖVP is „megtörik” hosszú időre.

A Kurier szerint Kurznak szenvednie kellene, de nem fog

Az ÖVP eddigi nem hivatalos alapszabálya szerint a pártvezetőnek szenvednie kell – azonban ez most megfordult – olvasható a Kurier című lap vezércikkében. Helmut Brandstätter főszerkesztő arra emlékeztet, hogy ritka kivételnek számított, ha az ÖVP igazságosan bánt a vezetőivel, a pártelnök csak akkor tudta nyugodtan ellátni hivatalát, ha győzött egy választáson – írja a szerző, aki szerint „bámulatos”, hogy ilyen gyorsan meg lehet fordítani a pártbeli hatalmi viszonyokat anélkül, hogy bárki is megakadályozná.

Hatalomfosztásról írt a Die Presse

Most azok óvnak Sebastian Kurz „diktatúrájától”, akik az utóbbi időben azon viccelődtek, hogy az ÖVP elnöke valójában a tartományi vezetőket szolgálja ki – írta a Die Presse című osztrák lap a hétfői vezércikkében. A szerző szerint az ország szenved attól, hogy a kormány lépései valójában a tartományokban dőlnek el, tehát az állam érdeke, is, hogy megfosszák hatalmuktól az ÖVP tartományi vezetőit.

koalíció osztrák válság
Kapcsolódó cikkek