Közélet

Minden negyedik aludobozt automatában gyűjtenek vissza

Magyarországon évente 300-450 millió üdítős- és sörös aludobozt gyűjtenek szelektíven, amiből mintegy 100 millió darabot visszagyűjtő automatákba dobnak be.

Magyarországon évente 300-450 millió üdítős- és sörös aludobozt gyűjtenek szelektíven, amiből mintegy 100 millió darabot visszagyűjtő automatákba dobnak be. Az automatahasználók 41 százaléka azért választja a szelektív gyűjtésnek ezt a formáját, mert környezettudatosan szeretne élni, 46 százalékukat viszont inkább a dobozokért kapott pénz motiválja. Tízből nyolc szelektáló kifejezetten büszke arra, hogy másnak is példát mutathat és csökkentheti a környezetterhelést – derül ki a visszagyűjtő automatákat üzemeltető Returpack Kft. felméréséből.

A kutatás rámutatott: nagyfokú kényelem jellemzi a magyar lakosságot az aludobozok használata és szelektív gyűjtése terén, a sörösdobozoknak például csak mindössze a 30-50 százalékát gyűjtik vissza szelektíven. Európa legtöbb országában ez nem így van, egyes nemzetek a fémhulladék 70 százalékát szelektíven gyűjti. A felmérés adatai szerint a szorgalmasabb aludoboz visszagyűjtők 34 százléka havonta, vagy néhány hetente, 23 százalékuk pedig minden héten felkeresi a visszagyűjtő automatákat. Egy-egy ilyen látogatás alkalmával a szelektálók 46 százaléka 10-50 db aludoboztól szabadul meg környezetbarát módon. Ez azt mutatja, hogy a legtöbben otthon összegyűjtenek egy nagyobb mennyiségű alumíniumdobozt és ezt követően viszik azokat vissza az automatákhoz.

aludoboz felmérés szelektív hulladék
Kapcsolódó cikkek