Közélet

Tovább szigorít Athén, nyugdíjcsökkentés jön

Az adókedvezmények megnyirbálását is ígérte Athén a hitelezőinek, cserébe a 86 milliárd eurós mentőcsomag következő részletéért.

Nyugdíjcsökkentést és az adókedvezmények megnyirbálását ígérte Athén a hitelezőinek, cserébe megkaphatja a 86 milliárd eurós mentőcsomag következő részletét. A felek által elfogadott menetrend szerint 2019-től 18 százalékkal csökkennek a nyugdíjak, 2020-tól lejjebb viszik az adómentes jövedelem felső határát, és Görögország értékesíti szénerőműveit és szénbányáit, hogy a kiadásokat a 2 százalékával csökkentsék – írta a Reuters.

A tervezett intézkedésekre még rá kell bólintania a görög parlamentnek, azután akár már az Eurogroup május 22-i ülésén jóváhagyhatják a segély folyósítását. Az idő sürgeti Athént, hiszen júliusban 7,5 milliárd euró értékű adósságot kell visszafizetnie. Görögország pénzügyi helyzetét illetően továbbra is megoszlanak a hitelezői vélemények, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a GDP 179 százalékára rúgó görög államadósság nem fenntartható, ezért adósságelengedést és átszervezést sürget. Az IMF úgy számol, hogy Athén 2018-ban 2,2 százalékos GDP-arányos többletet tud elérni költségvetésében, ami 2019 és 2021 között 3,5 százalékra emelkedhet.

megszorítás Görögország nyugdíjak
Kapcsolódó cikkek