Közélet

Újabb botrány a Fehér Ház háza táján

Az FBI-igazgató múlt heti leváltása most már Trump elnökségének eddigi legnagyobb botrányává nőheti ki magát. Egy feljegyzésből ugyanis kiderül, hogy Donald Trump korábban akadályozni próbálta az azóta lemondott nemzetbiztonsági tanácsadója elleni nyomozást.

Donald Trump érdekes fordulatokban bővelkedő elnökségének eddigi legnagyobb botránya van kialakulóban. A múlt héten elbocsátott FBI-igazgató, James Comey egyik feljegyzéséből ugyanis kiderült, hogy az elnök korábban arra próbálta meg rávenni a nyomozóhatóság vezetőjét, hogy állítsa le a (korábbi) nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn elleni vizsgálatot. Flynn azért mondott le hivataláról, mert még a választási kampány idején titokban egyeztetett Oroszországgal az ország elleni szankciók ügyében. A volt tanácsadó ellen egyébként nemcsak az FBI, hanem a Pentagon is vizsgálódik.

Forrás: AFP

Mint az Comey egyik február 14-én kelt jelentéséből kiderül, Donald Trump négyszemközt arra kérte, hogy ejtse a Flynn elleni nyomozást. Az elnök arra is kitért, hogy túl sok esetben kerülnek nyilvánosságra érzékeny információk a környezetéből, és azt a tancásot adta Comey-nak, hogy fontolja meg a titkos információkat közlő újságírók bebörtönzését. Mivel James Comey nem volt hajlandó leállítani a Flynn elleni vizsgálatot, nem lehetetlen, hogy ez is közrejátszott múlt heti elbocsátásában. A jogi szakértők nem értenek egyet abban, hogy a kérés vajon bűncselekménynek számít-e. Eközben a republikánus Jason Chaffetz által vezetett vizsgáló bizottság követelte az FBI-től az összes Trump és Comey közötti kommunikációról szóló anyagot.

Donald Trump újabb botrányának (alig egy nappal az orosz külügyminiszternek tett kiszivárogtatási ügy után) nem örültek a piacok. A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 24 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 58 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 16 ponttal eshet a nyitásban. A befektetők egyre jobban aggódnak az amerikai fejlemények miatt. A Fehér Ház ugyan tagadja az állításokat, az újabb ügy azonban tovább növelte a kétségeket az iránt, hogy képes lesz Trump megvalósítani a megígért nagyszabású gazdaságélénkítő programot.

Washington Donald Trump
Kapcsolódó cikkek