Közélet

Újabb elnök bukhat meg Brazíliában

Újabb korrupciós ügy Brazíliában, alig egy évvel az előző elnök menesztése után most az utódja ellen is vizsgálat indult.

Csütörtökön engedélyezte a brazil legfelsőbb bíróság, hogy megindulhasson a nyomozás Michael Temer államelnök ellen. Alig egy évvel a szintén korrupciógyanús ügyekbe keveredett Dilma Roussef menesztése után a konzervatív politikus ellen az a gyanú merült fel, hogy támogatta a brazil húsbotrányba belekeveredett JBS egyik kenőpénz ügyletét.

Egy nyilvánosságra került hangfelvétel szerint Joesley Batista, a JBS vezérigazgatója egy márciusi találkozójukon felvetette Temer elnöknek, hogy kenőpénzzel vásárolják meg Eduardo Cunha, a brazil szövetségi parlament volt elnökének hallgatását (aki szintén korrupciós ügyei miatti büntetését tölti éppen). A felvétel tanúsága szerint Temer nemhogy nem ellenezte, hanem bátorította Batistát a kenőpénz megfizetésében. Cunha-nak azzal kapcsolatban kellett volna hallgatnia, hogy milyen szerepet játszott a JBS és a kormánypárt a Petrobras brazil állami olajvállalat korrupciós ügyeiben. (A Petrobras botrányába több más vállalat is belekeveredett, erről itt olvashat részletesebben!)

A botrány kirobbanása után Michael Temer közölte, hogy nem mond le hivataláról, mire a koalíciós kormány több minisztere is lemondással fenyegetőzött, a parlamentben pedig két indítványt is benyújtottak az elnök lemondatásához szükséges eljárás megindítására. A hírek miatt az egész országban tüntetések szerveződtek az államelnök ellen, Rio de Janeiro-ban súlyos összecsapásokra került sor a tüntetők és a rendőrség között. A politikai válság miatt a brazil is mélyrepülésbe kezdett: Sao Paoloban csütörtökön rövid idő alatt tíz százalékkal esett az index, mire első alkalommal a 2008-as válság óta fel is kellett függeszteni a kereskedést.

A brazil kormányválság eddig példátlan instabilitást okozhat, amennyiben az alig egy éve regnáló Temer nem mond le hivataláról, akkor kikerülhetetlennek tűnik az újabb felfüggesztési eljárás megindítása. Az esetleges előrehozott választásokon az exelnök Luiz Inácio Lula da Silva számít favoritnak, aki ellen egyébként szintén korrupciógyanú miatt folyik nyomozás.

Kormányválság Brazília korrupció
Kapcsolódó cikkek