Közélet

Erre a budapesti fejlesztésre csodálkozott ra az EB-alelnök

A Fővárosi Állat- és Növénykert 2012-ben kialakított, megújuló energián alapuló fűtési rendszerét is megtekintette Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke keddi budapesti látogatása alkalmával. A városligeti intézmény európai uniós társfinanszírozással megvalósított fűtési rendszere a Széchenyi Fürdő termálvizének hőjét hasznosítja, ami jelentősen csökkenti az üvegházhatású szén-dioxid és egyéb füstgázok kibocsátását.

Hivatalos budapesti programjának részeként kedden délelőtt a Fővárosi Állat- és Növénykertben járt Maroš Šefčovič. Az Állatkertet dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes társaságában felkereső európai bizottsági alelnök a kert területére érkező hőhordozó víz fogadóállomását, valamint az intézmény a Széchenyi Fürdő termálvizének hőjét hasznosító fűtési rendszerét tekintette meg.

Mint ismeretes, a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2011 és 2012 között egy olyan energetikai fejlesztést valósítottak meg, amelynek nyomán az intézmény fűtési igényének jelentős részét földgáz elégetése helyett a Széchenyi Fürdő termálvizének a fürdő által nem hasznosított, vagyis hulladék hőjéből lehet biztosítani. Az Állatkert, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH), valamint a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. (FŐTÁV) kölcsönös előnyök mentén folyó együttműködése nyomán, Budapest Főváros pénzügyi, szakmai és igazgatási támogatásával lezajlott fejlesztés összköltsége 315 millió forint volt, amelyből 189 millió forintot tett ki az európai uniós támogatás (ez 60 százalékos támogatási intenzitást jelent), 126 millió forint pedig az Állatkert önrésze volt. Ez utóbbi összeg jelentős részét a Fővárosi Önkormányzat, mint tulajdonos biztosította visszatérítendő támogatásként.

A fejlesztési program kivitelezése a 2012-es esztendőben zárult le, így a 2012/13-as fűtési idényben már a termálvíz hője szolgáltatta az alapfűtést, s a gáztüzelésű kazánokra csak a különösen hűvös időszakokban volt szükség kisegítő fűtésként. Ennek nyomán a földgáz felhasználása számottevően mérséklődött, ami mindenekelőtt környezetvédelmi előnyökkel jár, hiszen jelentősen csökkent az üvegházhatású szén-dioxid, valamint az egyéb mérgező füstgázok kibocsátása is. Emellett a szükséges hőenergia biztosítása az eddigi fosszilis, nem megújuló energiaforrás helyett jelentős részben megújuló, tiszta energiából történik. További előny, hogy a fűtési energia termálhőből való előállítása gazdaságosabb is, mint a gázfűtés, ráadásul a Széchenyi Fürdőnek is kevesebb villamos energiát kell fordítania a termálvíz hűtésére.

energia látogatás fűtési rendszer állatkert
Kapcsolódó cikkek