Közélet

James Comey: Moszkva beavatkozott az elnökválasztásba

Az FBI volt igazgatója a szenátus hírszerzési bizottsága előtti csütörtöki meghallgatáson, a szenátorok kérdéseire válaszolva fejtette ki álláspontját az orosz beavatkozásról.

Comey leszögezte: Donald Trump elnök nem akarta befolyásolni őt az orosz szálak vizsgálatában. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormányzat többször is megpróbálta lejáratni őt és az FBI-t, azt állítva, hogy zűrzavar uralkodik a szervezetben. A volt igazgató szerint Donald Trump amerikai elnök formálisan nem rendelte el a Michel Flynn volt nemzetbiztonsági főtanácsadó ellen folyó vizsgálat felfüggesztését, de ő az elnök szavait egyértelmű iránymutatásként értelmezte. Comey kijelentette: megdöbbentette a Fehér Ház Ovális Irodájában Trumppal folytatott beszélgetésének Flynnre vonatkozó részlete.

James Comey a meghallgatáson megerősítette a szerdán közzétett nyilatkozatában foglaltakat: Donald Trump elnök ellen az FBI nem folytatott vizsgálatot.

A volt FBI-igazgató kijelentette: személyesen soha nem állt kapcsolatban a sajtó munkatársaival, de egyik ügyvéd barátját kérte fel elbocsátása után Trumppal folytatott megbeszélései tartalmának kiszivárogtatására. Comey később hozzátette: úgy gondolta, hogy „magánemberként” megteheti a nem titkosított feljegyzések tartalmának „megosztását”.

A volt FBI-igazgató elmondta: ha Donald Trump rögzítette a beszélgetéseiket (mint ahogy azt az elnök egy Comey-t fenyegető Twitter-üzenetében állította), örömmel venné, ha nyilvánosságra hozná azokat.

A volt igazgató arról is beszélt, hogy az FBI 2015 nyarától tisztában volt az orosz kibertámadások tényével.

A meghallgatást óriási figyelem kíséri az Egyesült Államokban. Valamennyi nagy amerikai televíziós csatorna élőben közvetíti a meghallgatást. Sajtóhírek szerint Donald Trump elnök szintén figyeli a meghallgatást.

Donald Trump James Comey Oroszország USA FBI
Kapcsolódó cikkek