Közélet

Óvatosan napozzon, mert évek múlva nagy baj lehet

A bőrgyógyász onkológus szerint ma már nincs olyan, hogy egészséges napozás. Az emberi szervezetnek persze fontos a napfény, ezért késő délután, kora délelőtt jót tesz a napfürdőzés, de szórakozásból vagy időtöltés céljából napozni felelőtlenség, 11–15 óra között pedig kifejezetten veszélyes.

„Sokan nem hajlandók tudomásul venni, hogy másként kell viselkedni a napon, mint húsz évvel ezelőtt – mondta Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem bőrgyógyász onkológusa. – Bőrünk nem egy védőpajzs, hanem élő szerv, amire vigyázni kell. A többség ezt azért nem veszi komolyan, mert a hatások csak évek, akár tíz-húsz év múlva jelentkeznek. A napozást egészségkárosító hatása és kockázata szempontjából leginkább a dohányzáshoz tudnám hasonlítani. Leégéskor a bőr kipirosodik és hólyagok keletkeznek, később pedig szeplők, barna, sötét foltok maradnak rajta. A legveszélyesebb az, ha valaki sokszor leég, ezzel értágulatok és ráncok keletkeznek és bőrdaganatok alakulhatnak ki.”

Forrás: Shutterstock

Alapvetően mind az UVA, mind az UVB veszélyes a bőrre. Az UVA mélyebbre jut, így elsősorban ez felelős a bőr öregedéséért és a rostok károsodásáért, de mára igazolták, hogy a melanoma kialakulásában a genetikai tényezők mellett ez az elsődleges kiváltó ok. Az UVB elsősorban az egyéb bőrdaganatok kialakulásáért felelős. A bőr pedig nem felejt. Látszólag regenerálódik, a fénykárosodások mégis összegződnek, és néhány év múlva kialakulhat a bőrrák.

Ferenczy József plasztikai sebész elmondta: egyre több bőrdaganatot operálnak és egyre fiatalabbak a betegek, a gyógyulási és túlélési esélyeket pedig leginkább az befolyásolja, hogy mekkora a daganat, amikor orvoshoz fordulnak. Ezért nagyon fontos a szűrés, a fejbőrön, a háton és a hajlatokban ugyanis önellenőrzéssel sem lehet észrevenni, ha baj van.

Tíz perc is elég a leégéshez

Hazánkban az UV-sugárzás átlagos nyári értéke 5–6,9 közötti, ami közepesnek számít, de előfordulnak 7–8,9 közötti erőssé­gűek is. Riasztást 7,5-es érték felett adnak ki. Ilyenkor akár már tíz perc alatt is bőrégést lehet szenvedni és még védelemmel sem szabad húsz percnél többet a napon tartózkodni. Magyarországon az UV-sugárzást öt állomáson mérik, május elejétől szeptember végéig. Az előrejelzéseket a meteorológiai szolgálat honlapján naponta frissítik.

„Van egy nagyon jó mozaikszó, ami a gyanús anyajegyeket segít felfedezni – mondta Ferenczy József. – Ez a SANSZ: vagyis a sötét, aszimmetrikus, nagy – 5-6 miliméternél nagyobb –, szabálytalan a színe, vagyis sötét és világos területek is látszanak benne, akkor érdemes figyelni, hogy változik-e, és jó, ha évente orvos is látja. Közkeletű, de hibás vélekedés, hogy az anyajegyeket veszélyes eltávolítani. Az első beavatkozáson nagyon sok múlik, a szakszerűtlenül elvégzett műtét valóban okozhat gondot, és ha valaki túl későn kerül orvoshoz, nagyobb a beavatkozás kockázata is. Ha azonban időben és megfele­lően történik a műtét, a bőrdaganat az egyik legjobban gyógyítható megbetegedés, és mivel szabad szemmel is látszik, odafigyeléssel ezt lenne a legkönnyebb megelőzni.”

Az anyajegy rosszindulatú elváltozását, amikor még alig egy milliméteres, 90–95 százalékban meg lehet gyógyítani, ha viszont már négy milliméter vastag, ötven százalék esély sincs a túlélésre. Az elmúlt harminc év tapasztalatai szerint tízévente megduplázódik a bőrrákosok száma Magyarországon, ami éppúgy összefügg a túlzásba vitt napozással, mint a napfény egyre károsabb sugaraival.

A napozás tehát ma már odafigyelést kíván, de egyre többen hangsúlyozzák, hogy ugyanúgy egészségügyi veszélyekkel jár, ha valaki teljesen elkerüli a napfényt, mint az, ha valaki túlzásba viszi.

A D-vitamin ugyanis sokkal fontosabb szerepet játszik az emberi szervezetben, mint korábban gondolták. Az emberek kétharmada D-vitamin-hiányban szenved, márpedig ehhez a vitaminhoz csak napfénnyel lehet megfelelő mennyiségben hozzájutni.

Fél órával strandolás előtt

Ha valaki negyedóránál hosszabb időt tölt napfürdővel, a szakemberek legalább 15–20 faktoros krém használatát tanácsolják. A faktorszám egy szorzótényező, amely növeli a bőr ellenállási idejét. A magasabb faktorral ugyanis hosszabb időtartamú védettséget érhetünk el. Ha például 12 faktoros krémmel kenünk be egy olyan bőrtípust, amely védelem nélkül 10 perc alatt leég, akkor a leégés nélküli idő kitolódik 12×10 percre, vagyis kétórányi hosszra. Amikor a bőr már barna, fokozatosan lehet csökkenteni a faktorszámot. Fontos, hogy olyan krémet keressünk, ami az UVA-sugarak ellen is véd.

 

napozás leégés
Kapcsolódó cikkek