Közélet

Hatalmas üzlet a kaparós sorsjegy

Évek óta látványosan erősödik a sorsjegy-értékesítés, tavaly már 77 milliárd forintot, a teljes árbevétel 20 százalékát hozta a kategória a Szerencsejáték Zrt.-nek.

Dinamikusan bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegyeladásból származó bevétele, 2010 óta több mint a négyszeresére ugrott, tavaly már a 77 milliárd forintot is elérte a kategória forgalma. Ez az összeg a társaság teljes, 385 milliárd forintos árbevételének a 20 százalékát tette ki az elmúlt évben. Az állami játékszervező szerint idén is folytatódhat a pozitív trend, amihez az új sorsjegyek bevezetése mellett hozzájárulhatnak a különsorsolásos akciók, újdonságként pedig a nyeretlen sorsjegyekhez kapcsolódó második esély nyereményjáték szervezése is, amit a Fesztivál sorsjegyeknél vezetett be a társaság. A Szerencsejáték Zrt. szerint az erőteljes növekedés mögött részben az is áll, hogy hat év alatt majdnem megduplázódott a sorsjegyek átlagára. A játékosok egyre inkább a közepes és magasabb árú – 500-1000 forintos – termékeket keresik. Míg a magyarok 2010-ben 256 forintot adtak ki átlagosan egy sorsjegyre, addig tavaly már 475 forintot.

A termékpaletta rendszerint 10-16 cikkből áll, így kellően széles a kínálat, egyúttal minimális az egyes termékek egymásra gyakorolt elszívó hatása. Jelenleg 16-féle sorsjegy van forgalomban. Az állami lottócég szerint a sorsjegy gyakran kísérő termék, ajándék kiegészítéseként pedig különösen a karácsonyi és az asztrológiai változatok népszerűek. Kiemelt időszak az értékesítésben az ősz és a tél, főként a rendkívül felkapott karácsonyi sorsjegy miatt, a rendszeresen játszók körében a nők és a 18–29 év közöttiek vannak többségben.

A sorsjegyek alapvetően két nagy csoportra bonthatók. Vannak a játékosok körében közkedvelt és pénz­ügyileg stabilan teljesítő állandó sorsjegyek, amelyek között megférnek az alacsonyabb árkategóriájú, gyors játékmenettel rendelkező játékok és a magasabb árfekvésű, egyúttal nagyobb nyereményt nyújtó sorsjegyek. A Black Jack és a Buksza a legkelendőbb, előbbi 1995, utóbbi 2011 óta van folyamatosan forgalomban.

A Fáraók Kincse 2000-től, az Astro sorsjegy 2003-tól, a Szuper Bankó 2007-től, a Szuper Black Jack pedig 2014-től kapható. Az állandó sorsjegyek mellett évente átlagosan hat-hét újdonságot vezetnek be, amelyek között szerepelnek karitatív célú (Állati Párok, Balaton, Házi kedvenc) sorsjegyek, illetve szezonálisak, mint a Boldog karácsonyt. A portfólió újdonsága egy teljes sorsjegycsalád (a Hoppá! 10x, Hoppá! 20x és Hoppá! 50x), amelynek értékesítése június 30-án kezdődött el.

Az Európai Lottótársaságok Szövetsége normáinak megfelelően a Szerencsejáték Zrt.-nek is tekintettel kell lennie a szenvedélybetegekre, minimalizálva a függőség kialakulásának veszélyét. A kaparós sorsjegyek a közepes kockázatú játék kategóriájába sorolandók a GAM-Gard szerinti mérés alapján, azaz nem jelentenek közvetlen veszélyt a társadalom sérülékeny csoportjai számára. A Szerencsejáték Zrt. kaparós sorsjegyeinek gyártását akkreditált sorsjegygyártók végzik, ehhez meg kell felelni a vállalat minőségi és biztonsági kritériumainak. A gyártók nagy figyelmet fordítanak az innovációra és a környezettudatosságra is: először a 2010. július 30-án bevezetett Nyerőkártya sorsjegyen jelent meg a „recycling” embléma, azóta minden egyes sorsjegy újrahasznosítható alapanyagból készül.

szerencsejáték kaparós sorsjegy sorsjegy
Kapcsolódó cikkek