Közélet

Portugália inkább kivágatja erdőit, hogy ne gyulladjanak fel

Csökkentené az eukaliptuszerdők nagyságát a portugál kormány, ezzel mérsékelné a 64 halálos áldozatot követelő júniusi tűzvészhez hasonló erdőtüzek veszélyét.

Egy parlamenti bizottság szerdán már meg is szavazta a javaslatot, amelynek értelmében kezdetnek befagyasztanák, hosszabb távon pedig csökkentenék az ország papírgyártásában fontos szerepet játszó eukaliptuszültetvények nagyságát.

Szakértők a mindenütt jelen lévő és könnyen égő eukaliptuszfákat is hibáztatják az erdőtüzekért, amelyekben évi átlagban 100 ezer hektárnyi erdő válik hamuvá. A gyakran rosszul karbantartott eukaliptuszligetek megtalálhatók a falvak és országutak közvetlen közelében is, hozzájárulva a katasztrófaveszélyhez.

 

Már hosszabb ideje a lisszaboni parlament előtt fekszik az erdészeti törvény reformjának tervezete, a közép-portugáliai tömegtragédia után azonban Antonio Costa miniszterelnök felszólította a pártokat, hogy konszenzussal fogadják el a törvényt „további katasztrófák megelőzése céljából”.

Az eukaliptusz a legelterjedtebb erdészeti faféleség Portugáliában. 2010-ben 812 ezer hektárt borítottak eukaliptuszerdők, és ez 13 százalékos növekedést jelentett 1995-höz képest.

A kormány terve hosszabb távon felére csökkentené az eukaliptuszerdők borította területek nagyságát, és katasztrófamegelőzés céljából az új ültetvényeket inkább a hűvösebb tengerparti sávba telepítenék, ahol ritkábbak az erdőtüzek és termékenyebb a talaj.

Az eukaliptuszerdők visszaszorítása nagy gazdasági kihívást jelent, mert az eukaliptuszból nyert papír a portugál mintegy 3 százalékát adja.

erdőtűz Portugália eukaliptusz erdő
Kapcsolódó cikkek