Közélet

Több mint ezer civilt menekítettek ki Rakkából

Több mint ezer civilt mentettek ki az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet szíriai „fővárosának” számító észak-szíriai Rakka egyik nyugati kerületéből a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki ernyőszervezet fegyveresei a város felszabadítását célzó ostrom során – jelentette be pénteken az SDF a Telegram közösségi oldalán.

Az SDF tájékoztatása szerint további mintegy 150 civil személyt szabadítottak ki a dzsihadisták fogságából a város keleti felében található Hisám ibn Abd al-Malik nevű kerületből is, amelynek egy részét sikerült ellenőrzésük alá vonniuk. A kurd és arab erőket tömörítő szervezet harcosai ez utóbbi kerületben jelenleg az SDF ellenőrzése alatt álló területeket tisztítják meg az elrejtett robbanószerkezetektől.

A szíriai konfliktust szorosan figyelemmel követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet legfrissebb adatai szerint az SDF Rakkának csaknem 35 százalékát sikeresen ellenőrzése alá vonta azóta, hogy június 6-án megindította az IÁ szíriai „fővárosának” felszabadítását célzó ostromát, amelyben az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légiereje és amerikai különleges erők is segítik.

A civil szervezet összesítése szerint eddig 416 dzsihadista, 293 civil és az SDF 192 tagja, köztük egy amerikai, egy brit és egy georgiai állampolgár vesztette életét Rakka ostromában. Ryan Dillon ezredes, a nemzetközi koalíció szóvivőjének becslései szerint az észak-szíriai városban körülbelül 2000 dzsihadista tartózkodhat jelenleg, az ellenük folytatott küzdelmet viszont jelentősen nehezíti az, hogy – miképp az észak-iraki Moszul ostroma során – a dzsihadisták a harcok során élőpajzsként használják a helyi civileket és gyermekeket.

Az OSDH pénteken beszámolt arról is, hogy a harcok nem csitulnak az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, a török határ közelében sem: az Ahrár es-Sám és a vele rivális Tahrír es-Sám szíriai iszlamista csoportok között harmadik napja tartanak az összecsapások, amelyekben legalább 65 személy – köztük 15 civil – vesztette életét az elmúlt két napban. Az idlíbi tartományi tanács pénteken arra kérte az egymással szemben álló feleket, hogy harcukból hagyják ki az Idlíb területén található városokat és falvakat, illetve azok polgári lakosait.

A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező OSDH magyarázata szerint az összecsapások azután törtek ki, hogy a tartomány azonos nevű székhelyén, Idlíbben tartott egyik korábbi megmozduláson ismeretlenek a szíriai forradalmi zászlót viselő tüntetők közé lőttek, és három tiltakozót megsebesítettek. A szemtanúk állítása szerint a támadás mögött a Tahrír es-Sám állt, amelynek része az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyaként létrejött, egykori Dzsabhat Fatah es-Sám (korábban an-Núszra Front) is.

Idlíb tartomány szinte teljes egészében az iszlamista és más ellenzéki fegyveres csoportok ellenőrzése alatt áll. Az OSDH szerint eddig több mint 330 ezer életet követelt a 2011 óta tartó szíriai polgárháború, ebből 100 ezren polgári áldozatok voltak. Az aktivisták saját adataiból kiderül, hogy több mint 18 200 gyermek is van a halottak között.

iszlám állam rakka
Kapcsolódó cikkek