Közélet

Az EU megfigyelői szerint tiszta volt a kenyai választás

Nem tapasztalt „központi vagy helyi szintű manipulációt” a kenyai választási folyamatban az Európai Unió által delegált megfigyelői misszió – közölte csütörtökön a delegáció vezetője.

Marietje Schaake nyugalomra intette a kenyai választókat, a türelmüket kérte, és arra figyelmeztetett, hogy egy választás eredménye soha nem lehet élet-halál kérdése. Hozzátette: a szavazatok összesítésekor komoly figyelmet kell szentelni azoknak az ellenzéki állításoknak a kivizsgálására, amelyek szerint hackertámadás érte a választási bizottság számítógépes rendszerét.

Eközben a Nemzetközösség megfigyelői missziójának vezetője is úgy nyilatkozott, hogy tapasztalataik szerint a szavazás és a voksok összeszámlálása „hitelesnek és transzparensnek” látszik. John Mahama azonban hozzátette: delegációjának nincs hatásköre arra, hogy kivizsgálja a hackertámadásra vonatkozó vádakat.

Egy nő voksol a kenyai főváros, Nairobi egyik szavazóhelyiségében 2017. augusztus 8-án, a kenyai államfő- és parlamenti választások napján
Forrás: MTI

A központi választási hatóság közlése szerint a voksok 97,5 százalékának összesítése alapján Uhuru Kenyatta, a hivatalban levő elnök vezet nagy előnnyel ellenzéki kihívója, Raila Odinga előtt. A bizottság bejelentette, hogy vizsgálja az ellenzéki jelölt kifogásait, és egyelőre nem tudni, hogy a hivatalos végeredményt mikor teszik közzé.

A választók alapvetően nyugodtan várják a keddi választások eredményeit, bár szerdán voltak erőszakos összecsapások a Kenyatta győzelmét vitatók tüntetők és a rendőrök között az ellenzék fellegvárának számító Kisumuban. Nairobiban is dühödt tüntetők vonultak az utcákra, egy csoportjuk bozótvágó késekkel támadt a rendőrökre, akik később éles lőszert is bevetettek, legalább két tüntető halálát okozva.

https://www.vg.hu/kozelet/kenyai-valasztasok-csalas-gyanuja-es-utcai-harcok-kereszttuzeben-570627/

Ralia Odinga 2007-ben is azt állította, hogy csalás történt a zavaros körülmények között lebonyolított választásokon, és az ezt követő erőszakos összecsapásokban közel 1200 ember halt meg. Odinga négy éve, 2013-ban is alulmaradt az elnökválasztáson, de akkor lecsillapította a fenyegető összecsapásokat, miután a szavazógépekkel kapcsolatos kifogásaival az illetékes bírósághoz fordult.

Az idei választásokon a több ezer helyi megfigyelőn túl mintegy 400 nemzetközi megfigyelő vett részt az Európai Uniótól, az Afrikai Uniótól, a Nemzetközösségtől és a Carter Központtól, ez utóbbi misszióját John Kerry volt amerikai külügyminiszter vezeti.

csalás Kenya választások
Kapcsolódó cikkek