Közélet

Egy közgazdászé Európa legjobb csokifagyija

Somogyi Renáta készíti Európa legjobb csokifagyiját, ráadásul ezt a címet a fagylalt­világkupa euró­pai döntőjében érdemelte ki. Nemsokára egy másik papírt is szerez: amellett, hogy cukrász, a Corvinus-egyetemen doktorál.

Siker A Gelato World Tour fagylaltvilágverseny győztese egy éven keresztül viselheti majd a világ legjobb fagylaltosa címet. A döntőbe Európából három cukrász jutott, köztük második helyen Somogyi Renáta, aki beleszületett a fagyikészítésbe. Édesapjától tanulta a szakmát, aki harminc éve kezdett fagyival foglalkozni Balatongyörökön. Renáta 11 éve dolgozik a családi cukrászatban, és négy éve már önállóan viszi a gyenesdiási fagyizót. Most az én csokoládém nevű kreációjával került a dobogóra.

Ennek a fagylaltnak az alapja egy nyugat-afrikai keserű kakaóból készült ,70,5 százalékos étcsoki, amit maracujagyümölccsel ízesítek és karamellizált ostyalappal és kakaóbabtörettel díszítek

– mondta el Somogyi Renáta, a Bringatanya cukrásza. „A koncepció az volt, hogy az örök kedvenc csokifagyit dobjuk fel valami gyümölccsel, legyen inkább kissé fanyar, mint édes a hatás, és legyen ez a fagylalt nagyon könnyű nyári édesség. Ezt úgy értük el, hogy a csokiból nem egy tejes, hanem egy vizes alapú sörbetfagyit készítünk. Ez egyben azt is jelenti, hogy azok is fogyaszthatják, akik érzékenyek vagy allergiások a tejre. Sokáig kísérleteztem, eredetileg feketeribizlivel vagy áfonyával szerettem volna párosítani a csokit, aztán a mangóval is próbálkoztam, de mindegyikről úgy érezte, aki csak kóstolta, hogy túl édes, nem ezt keressük. Amikor elkészítettem maracujával, rögtön tudtuk, hogy ez lesz a fagyi, amivel indulunk a versenyen. Az íze mellett az is elvarázsolt bennünket, amilyen krémes állagot sikerült elérni, sokan el sem hiszik, hogy nincs benne tejszín.”

A bolognai versenyen az ízharmónia számított leginkább, de nézték a fagyi állagát és azt is, milyen a külalakja a pultban a tégelynek. A pontok kétharmadát a legnevesebb olasz cukrászokból és fagylaltmesterekből álló szakmai zsűritől lehetett kapni, de szavazott egy laikusokból álló csapat is, benne étteremkritikusokkal, újságírókkal és művészekkel. Magát a versenyt a Gelato Universityn rendezték, ami Európa legkomolyabb fagylaltosképző központja. A versenyzőknek pedig nemcsak annyi dolguk volt, hogy elkészítsék a fagyikat, hanem szóban is kikérdezték őket az alapanyagokról és a technológiáról.

A győztes egy holland cukrász lett, aki egy joghurtos fagylaltot kreált, amit málnával és mézzel ízesített és lépesmézzel díszített.

A harmadik helyen pedig a görög induló végzett, ő egy mogyorós, sós karamellfagyit csinált, amit a híres rodoszi pillangókra utalva karamellpillangókkal díszített. Somogyi Renáta szerint inspirációnak is nagyszerű volt a verseny.

Nekem legjobban a lengyel versenyző munkája tetszett, ami sütőtökből készült, biztos vagyok benne, hogy őszre én is ki fogok találni valamit ebből az alapanyagból. A másik fagyi egy whiskey-vel ízesített csokifagyi volt, amit nagyon eltaláltak. A győztes fagyiban pedig azt is értékelték, hogy a holland versenyző a saját teheneinek a friss tejéből dolgozott.

Somogyi Renáta azt mondja: annak ellenére, hogy ilyenkor reggel hattól este nyolcig fagyit csinál, szereti ezt az édességet.

Kedvence a málnás tejberizs, és azt a győztes fagyit is nagyon szívesen eszi, amivel az idén A Balaton fagyija versenyt megnyerte. Ez egy vaníliás, mandulás, csokoládéval díszített fagylalt, amihez az ötletet a Festetics család évszázados tortareceptje adta. A fagyizó vendégei is nagyon szeretik, akik sokat adnak a győztes címekre, az örök alapízű kedvencek mellett pedig a gyenesDiós, a meggyes krémes és a black-mangó nevű fagyi a legnépszerűbb.

Az, hogy a világverseny döntőjében mennyire lesz népszerű a gyenesdiási fagyi, szeptember 6–11. között Riminiben derül majd ki, ami az olaszok szerint Bologna mellett a fagylalt másik legfontosabb városa.

Olaszország az EU legnagyobb fagylaltgyártója

Az 28 tagországa közül Olaszországban készítették tavaly a legtöbb fagylaltot, Magyarország a 12. helyen áll – mutatják az Eurostat statisztikái. Az unió statisztikai hivatalának szerdán közzétett adatai szerint az EU összesen 3,211 milliárd literes fagylalt termelésének közel egyötödét, 595,1 millió litert Olaszország adja, megelőzve Németországot (515 millió liter) és Franciaországot (453,5 millió liter).

A közép-európai térségben Lengyelország a legnagyobb termelő, ahol 2016-ban 263,6 millió liter fagylalt készült. Magyarország a 44,5 millió liter fagylaltot gyártó Románia és a 39,4 millió litert készítő Csehország mögött 39,3 millió literrel a 12. helyen áll. Az Eurostat statisztikái tartalmazzák a sörbet és a pálcás jégkrém gyártási adatait is.

 

fagyi csokifagyi
Kapcsolódó cikkek