Közélet

Már nagyon szabadulna hitelezőitől Athén

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szeretné novemberre a reformok 80 százalékát lezárni, hogy országa 2018-ban kiléphessen az Európai Unió mentőprogramjából.

A folyamatban lévő reformok gyors befejezésére kérte a kormányt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, aki szeretné, ha novemberre a reformok 80 százalékát lezárnák, mivel csak ezzel a feltétellel tartja elérhető célnak, hogy 2018-ban kilépjen az ország az mentőprogramjából.

Görögország gazdaságának állapotát negyedévente veszik górcső alá az állam hitelezői, és a következő felülvizsgálat októberben esedékes. Az ország gazdaságát 2010-ben az összeomlás szélére sodorta az adósságteher, és emiatt az eurózóna segítségére szorult. A harmadik mentőcsomag 2018 szeptemberében jár le. Ciprasz júniusban úgy fogalmazott: „Látja a fényt az alagút végén.” Ígérete szerint 2018-ra pénzügyileg függetlenné teszi Görögországot.

A miniszterelnök hétfőn leszögezte, nincs szükség több megszorításra, csupán a gazdaság növekedését élénkítő intézkedésekre.

Emmanuel Macron francia elnök szeptember elején látogatást tett Athénban, ahol hangsúlyozta: Görögország elhúzódó gazdasági válságának vége. A görög statisztikai hivatal, az Elsztat nem végleges adatai szerint a második negyedévben 0,5 százalékkal nőtt a az első negyedévhez képest, amikor 0,4 százalékkal bővült a gazdaság. Éves összevetésben 0,8 százalékos volt az ütem.

A is csökkent, a második negyedévben 21,1 százalékra esett vissza a munkanélküliségi ráta az előző negyedévben mért 23,3 százalék után. Mindemellett augusztusban az a vártnál nagyobb mértékben lassult: 0,9 százalék volt a júniusi és júliusi 1 százalékot követően.

A Guardian cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek a számok még azt mutatják, a görög gazdaság csupán elindult a felépülés útján.

hitelezés reformok athén
Kapcsolódó cikkek