Közélet

Negyedszázados mélyponton az MSZP

Huszonöt éve nem volt olyan alacsony az MSZP támogatottsága, mint 2017 szeptemberében. Negyedszázad óta most először egy számjegyű a baloldali párt támogatottsága. Ezzel párhuzamosan a kormánypárt érdemben tudta növelni támogatottságát.

Huszonöt éves mélypontra süllyedt az MSZP támogatottsága a Medián legfrissebb közvélemény-kutatása szerint – írja a felmérést elsőként közlő hvg.hu. Negyedszázad óta most először fordul elő, hogy a párt a választani tudó „biztos” szavazók körében nem éri el a 10 százalékot.

A DK is gyengült: míg az utóbbi években a párt támogatottsága a teljes népességben többször elérte a 6 százalékot, jelenleg csak 3 százalékon áll. A „demokratikus ellenzék” közül egyedül az LMP ugrott nagyot, már lehagyta a parlamenti küszöb alá került DK-t, és az MSZP-t is megközelítette. Az LMP-t a választani tudó biztos szavazók 7 százaléka támogatja, míg az MSZP-nél ez a szám 9, a DK-nál 5.

A júniusi felmérés óta a Fidesz érdemben növelte támogatottságát. A teljes népesség 36 százalékát tudhatja maga mögött a kormánypárt, a biztos szavazóknak pedig több mint fele, 55 százaléka voksolna rá.

A Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül június óta alig változott (12 százalék), a választani tudó „biztos” szavazók körében azonban – a szimpatizánsai szavazási kedvének csökkenése miatt – 21-ről 16 százalékra esett.

Továbbra is alacsony a választási kedv, mert bár 4 százalékpontot emelkedett, továbbra is csak 52 százalékon áll azok aránya, akik biztosnak gondolják, hogy egy „közeljövőben” tartandó parlamenti választáson részt vennének – derül ki a Medián szeptember 15–20. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásából.

közvélemény-kutatás Median pártok pártpreferencia
Kapcsolódó cikkek