Közélet

Nem volt szabályszerű a Magyar Állatorvosi Kamara vagyongazdálkodása

Nem volt szabályszerű és szabályozott a Magyar Állatorvosi Kamara (Máok) vagyongazdálkodása, és azzal, hogy a szervezet nem tett eleget a közzétételi kötelezettségeknek, nem biztosította a gazdálkodás átláthatóságát az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2013-2015 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzése alapján.

Az ÁSZ közleménye szerint az ellenőrzés egyebek mellett megállapította, hogy az országos és területi szervezetek a gazdálkodás alapvető feltételeit biztosító számviteli politikával és számlarenddel nem rendelkeztek, illetve ha mégis rendelkeztek, azok nem feleltek meg a számviteli törvény előírásainak. A közlemény szerint 7 szervezet nem leltározott, 14 szervezet nem egyeztette az analitikus és főkönyvi nyilvántartásokat, további 11 szervezetnél nem történt meg a követelések minősítése, 8 területi szervezet pedig nem járt el szabályszerűen a fizetési késedelmek esetén.

A költségvetési támogatást a meghatározott célra használták fel, azonban a támogatások pénzügyi elszámolása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Az ÁSZ a földművelésügyi miniszter, a Máok országos szervezetének elnöke és valamennyi területi szervezet elnöke számára 34 javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

A kamara az állatorvosok érdekképviseleti szerve, állatorvosok, állategészségügyi intézmények és szolgáltatók, állatorvosi asszisztensek regisztrálását, nyilvántartását látja el. A szervezet többek között részt vesz a járványvédelemmel összefüggő szervezési feladatokban, az állategészségügyi szolgáltatások minőségellenőrzésében, az általános szakmai és etikai szabályok megalkotásában. A kamara feladatait országos szervezete és 17 területi szervezete végzi.

A szervezet bevételeinek legnagyobb hányada a tagdíjakból származott, amelyek a 2013-as 138,1 millió forintról 2015-re 140,7 millió forintra emelkedtek – olvasható a közleményben.

NAV bírság Magyar Állatorvosi Kamara
Kapcsolódó cikkek