Közélet

Alkotmányellenes lehet a VIII. kerület rendelete az Airbnb megnehezítéséről

A 2017. október 01-től bevezetett VIII. kerületi új szabályozás, amely egyrészt a társasházak hozzájárulásához köti a lakások apartmanként történő hasznosítását, másrészt olyan építésügyi előírásokat tartat be mostantól az új egyéb-szálláshely üzemeltetőkkel szemben, amikre eddig nem helyeztek hangsúlyt.

Közel kétszáz fő részvételével nagy sikerű rendezvényt tartott tegnap este a MÜPA Üvegtermében a Magyar Apartman Kiadók Egyesülete és az Airbnb Home Sharing Club. Az est központi témája volt a 2017. október 01-től bevezetett VIII. kerületi új szabályozás, amely egyrészt a társasházak hozzájárulásához köti a lakások apartmanként történő hasznosítását, másrészt olyan építésügyi előírásokat tartat be mostantól az új egyéb-szálláshely üzemeltetőkkel szemben, amikre eddig nem helyeztek hangsúlyt – derült ki a Magyar Apartman Kiadók Egyesülete közleményéből.

Farkas Örs, az önkormányzat kabinetvezetője elmondta, hogy a kerületben lezajlott konzultáció eredménye az új szabályozás, melyben nem ellehetetleníteni szeretnék az újonnan airbnb-zőket, hanem hogy párbeszéd segítségével győzzék meg a társasház többi tulajdonosát, hogy járuljanak hozzá a tevékenységükhöz. Elmondta továbbá, hogy álláspontjuk szerint a mostantól szigorúan megkövetelt építésügyi előírások – mely előírja többek között, hogy konyhaként is funkcionáló helységből nem nyílhat wc, így gyakorlatilag szinte lehetetlen lesz garzonokat kiadni – eddig is vonatkoztak az egyéb-szálláshelyadókra, csak az önkormányzat volt rugalmas. Elhangzott; az egyéb szálláshelyeknek ezentúl meg kell váltaniuk a lakáshoz tartozó parkolóhelyeket, melynek darabja egymillió forint. A már bejelentett egyéb szálláshelyeket az új rendelet nem érinti.

Dr. Pálvölgyi Miklós ügyvéd kiemelte: Álláspontja szerint a rendelet több pontban is az Alaptörvénybe ütközik. Nem csak, hogy nem adott elég felkészülési időt a jogalkotó, hanem olyan szigorú kritériumokat is támasztott az apartmankiadókkal szemben, ami a társasházakról szóló törvény, mint magasabb szintű jogszabályba ütközik. Elmondta, amennyiben a Kormányhivatal nem kér törvényességi felülvizsgálatot, úgy magánszemélyeknek kell a bírósági lépcsőfokokat végigjárva az Alkotmánybíróságig vinni az ügyet.

A Magyar Apartmankiadók Egyesülete üdvözli a párbeszédet az Önkormányzat és a piaci szereplők között, az egyesület álláspontja szerint viszont ezek a nehezítések a feketegazdaság irányába terelik az egyre tisztuló piacot, és nagyban csökkenthetik a lakások (nem csak az apartmantulajdonosok, hanem az ott lakókét is) értékét az érintett városrészben, csökkenő építési, befektetési aktivitással, és az önkormányzat számára csökkenő adóbevétellel járhat. Megértve a kerület álláspontját, miszerint az önkormányzat feladata elsősorban a helyben lakók védelme, bízik benne, hogy sikerül konstruktív megoldást találni a felmerülő kihívásokra.

szabályozás alkotmányellenes Airbnb
Kapcsolódó cikkek