Közélet

Andrej Babis mozgalma nyerte a cseh választásokat

Az Andrej Babis vezette ANO győzelmével véget ért a két napig tartó cseh képviselőházi választás. A második helyen a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) végzett, a harmadik a jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) lett.

Lezárultak az urnák Csehországban, a választópolgárok pénteken és szombaton adhatták le voksukat a képviselőházi választásokon. Az első napon körzetenként átlagban a bejegyzett választók mintegy 40-45 százaléka járult az urnákhoz, ami magasabb arány mint a legutóbbi, 2013-as választások első napján. Szombaton a részvétel 10-20 százalék között mozgott. A cseh választások végeredménye az előzetes felmérések, jóslatok alapján nem volt kérdéses, a prágai sajtó az elmúlt időszakban inkább azzal foglalkozott, hogy mely párt lesz hajlandó kormánykoalícióra lépni az ANO mozgalommal és kormányfőnek elfogadni Andrej Babist.

Nagyot nyert az ANO

A mintegy 14 ezer szavazókörzet 90 százalékának részeredményei alapján az ANO megkapta a voksok több mint 30 százalékát. Az 1993-ban alakult önálló Csehországban ilyen magas arányú győzelmet a parlamenti választáson még soha egyetlen párt sem szerzett. A második helyen a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) végzett 10,9 százalékkal, míg a harmadik helyre a jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) futott be 10,7 százalékkal.

A három tömörülésen kívül a 90 százalékos részeredmények szerint még bejutott a parlamenti alsóházba a Kalózpárt (10,4 százalék), Cseh és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM-8,1 százalék), Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD-7,5 százalék), Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL-5,8 százalék), valamint a Polgármesterek és Függetlenek (STAN-5,3 százalék) nevű tömörülés.

Andrej Babis és pártja, az ANO a legnagyobb esélyese volt a hétvégi cseh parlamenti választásnak.
Forrás: AFP

A részeredmények alapján kiesett a képviselőházból a jobboldali TOP 09 párt, amelynek támogatottsága nem haladta meg az ötszázalékos bejutási küszöböt. Végül nem várt meglepetést jelentett a szociáldemokraták és a kommunisták támogatottságának nagyarányú csökkenése is.

Jaroslav Faltynek, az ANO alelnöke az eredmények láttán kijelentette, a mozgalom nem zárja ki az eddigi kormánykoalíció folytatását. Milan Chovanec, a CSSD ügyvezető elnöke szerint viszont a párt nem fog tárgyalni a kormánykoalícióról, mert választási eredményével ez „nevetséges lenne”. A választási részvétel az eddigi adatok szerint 60 százalékos volt.

Hiába nyert Babis, a kormányalakítás nem lesz egyszerű

A győztes jobbközép ANO mozgalom elnöke, Andrej Babis pénteken délután a Prága melletti Pruhonicében adta le szavazatát. A politikus, voksolása után felszólította híveit: minél nagyobb számban járuljanak az urnákhoz, hogy az ANO mozgalom ne legyen megkerülhető a kormányalakításkor. Andrej Babis nem titkolta, hogy kormányfő szeretne lenni.

A prágai sajtó szerint ugyanakkor pontosan ezért nehéz lesz a kormányalakítás, mivel a nagyobb pártok többsége a választási kampány során azt hangoztatta nem kíván együttműködni Babissal, aki ellen az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanújával büntetőeljárás folyik.

A cseh államfő sem kapkodja el az első ülés összehívását

Milos Zeman cseh államfő a hétvégi választások után először a parlamenti alsóházba bejutott pártok vezetésével szeretne konzultációkat folytatni, s az új képviselőház ülését csak a voksolás utáni 30. napra tervezi összehívni. A politikus ezen döntését úgy indokoolta: tudtával néhány párt a házelnök megválasztásának a megnehezítését, ha úgy tetszik szabotálását tervezi. A képviselőház elnökének megválasztása nélkül lehetetlenek a további politikai lépések.

Zeman hangsúlyozta, a rendelkezésére álló hetekben szeretné a parlamentbe bejutott pártokkal megvitatni az új politikai helyzetet, a parlamenti alsóház elnökének és a testület egész elnökségének a megválasztását is.

A hatályos cseh alkotmány szerint mivel a választásokat október 20-án és 21-én tartják, az új képviselőház alakuló ülésének legkésőbb november 20-án kell elkezdődnie. Amennyiben Zeman tartani fogja magát mostani kijelentéséhez, akkor pontosan úgy fog eljárni, ahogy négy éve, a 2013-as képviselőházi választások után.

Milos Zeman, Csehország államfője
Forrás: AFP PHOTO / MICHAL CIZEK

Babis győzelme sokmindent befolyásolhat

Csehországban hagyományosan sokan vannak azok, akik kritikusak az intézményeivel és centralizációjával szemben, amit Andrej Babis ki is használhat – mondta Kollai István történész szombat reggel az M1 aktuális csatornán. A szakember hozzátette, a kormányfői várományos a csehországi euroszkepticizmusra is ráerősíthet. A történész szerint továbbá félő az is, hogy Babis hatalomra jutása esetén tovább mélyíti majd a visegrádi együttműködésben lévő konfliktusos elemeket, ami káros lehet.

Az ANO nem jelent veszélyt a demokráciára

Az ANO Európa-párti mozgalom, és nem jelent veszélyt a demokráciára – jelentette ki Andrej Babis, a választás kapcsán tartott sajtótájékoztatója elején. A politikus ezen nyilatkozatával azokra a cseh és külföldi médiában megjelent véleményekre reagált, amelyek szerint az ANO győzelme veszélyt fog jelenti Csehország számára.

Babis közölte azt is: a parlamentbe bejutott minden párt elnökét tárgyalásokra hívta az új képviselőház alakuló ülésével kapcsolatban. A hatályos szabályok szerint a képviselőház megalakulása nélkül minden további politikai lépés lehetetlen. „Remélem, lesz érdeklődés a javaslatunk iránt” – jegyezte meg a politikus, aki arra számít, hogy a tárgyalások folyamán a kormányalakítás kérdése is napirendre kerül.

Csehország eredmény Milos Zeman választások Andrej Babis
Kapcsolódó cikkek