Közélet

Lázár: minden akadály elhárult a paksi beruházás elől

A Földet a gazdáknak program sikeréről, a hazai építőiparról, és a paksi beruházásról is szót ejtett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Sikerült úgy végrehajtani az állami vagyonértékesítést, a Földet a gazdáknak programot, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) szerint az szabályos és alkotmányos volt – mondta Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. A politikus közölte: 200 ezer hektár korábban állami tulajdonban lévő termőföld került 30 ezer magyar gazdához, és 270 milliárd forint bevétel származott ebből.

Az Ab döntése egyértelművé teszi, hogy a Földet a gazdáknak program szabályos volt, minden szerződés megkötése jogszerű – jelentette ki. Ezután hozzáfűzte, az Ab szerint szabályozni kell, hogy a földértékesítésből befolyó pénznek mi lesz a sorsa, valamint a testület határozott arról, hogy a Natura 2000-es területek értékesítése is törvényes, de ezen területek védelmét a jövőben is fenn kell tartani.

Budapest, 2017. október 19.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. október 19-én.
Forrás: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Nincs akkora gond a hazai építőiparban

Lázár János a sajtótájékoztatón újságírói kérdésekre is reagált, többek között a Világgazdaság mai napon megjelent Scheer Sándor, a Market Zrt. elnök-vezérigazgatójával készített interjú kapcsán. Szerinte az építőipari vállalkozások emelik a béreket, mert meg kell fizetniük a munkatársaikat. „Csak olyan vállalkozásokkal találkoztam az építőiparban, akik jelentősen emelték a béreket” – mondta Lázár.

A Market vezérének másik felvetését, mely szerint elkerülhetetlen az építőiparban a kínai, vietnami, indonéz és pakisztáni vendégmunkások szerződtetése, Lázár János határozottan elutasította. Mondván: minden munka elvégzésére képesek vagyunk Magyarországon.

Nincs akadálya a paksi beruházásnak

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azzal, hogy az Európai Bizottság hozzáférhetővé tette írásos állásfoglalását arról, hogy a paksi beruházás minden feltételnek megfelel, minden akadály elhárult a beruházás megkezdése elől. Elmondta azt is, a bizottság állásfoglalása alapján Magyarországnak megéri az atomerőmű megépítése, és ezzel végelegesen lezárult az erről szóló vita. Akik kételkedtek a projekt ésszerűségében, racionalitásában, most megfelelő választ kaphattak a bizottság közléséből – mutatott rá, majd kiemelte: az uniós testület értékelése szerint minden jogi, műszaki és gazdasági feltételnek megfelel a paksi beruházás.

Lázár János Market Paks építőipar építkezés
Kapcsolódó cikkek