Közélet

Adventi úti célok Európában

Európa legszebb karácsonyi vásárai közül nyolcat ajánl összeállításában a CNN: a hírportál szerkesztősége német, svéd, osztrák, dán, francia helyszínek közül válogatott. Bár a meglehetősen szubjektív listára nem került fel a Vörösmarty tér, a mi adventi vásárunkat a kontinens tíz legszebb vására között emlegetik.

Utazni mindig jó, de az ünnepek közeledtével még izgalmasabb meglátogatni egy-­egy várost, hiszen ilyenkor már megnyílnak az adventi vásárok, ahol nemcsak helyi népművészeti, kézművesajándékok közül válogathatunk, de az adott országra jellemző gasztronómiai élvezeteknek is adózhatunk. A CNN frissen közzétett listáján ez alkalommal nyolcat sorol fel Európa legszebb karácsonyi vásárai közül.

Első helyen a berlini Alexander­platzon megrendezett karácsonyi piac áll, de a portál megemlíti azt is, hogy Berlin bővelkedik az adventi vásárokban, amelyek egymással versenyezve csábítják a látogatókat egyebek mellett jégpályákkal, óriáskerékkel és természetesen a hagyományos karácsonyi étkekkel.

A második helyen a birminghami vásárt említi a CNN, ahol, meglepő módon, szintén főleg német portékákkal találkozhat a látogató egy több évtizede Frankfurttal kötött testvérvárosi megállapodásnak köszönhetően. Pirított mandula, schnitzel, bratwurst szerepel a menüben, a német konyha remekeit glühweinnal, azaz a németek forralt borával öblíthetjük le.

Még mindig a németek: a lista harmadik helyén a nürnbergi vásár áll. A Christkindlesmarkt egy igazi mesevilágot megidéző esemény, és egészen a 16. század közepéig nyúlik vissza a története. A több mint 180 fabódé a bajor város óvárosi részében található, ehetünk itt helyi specialitásként gyömbéres kalácsot, vásárolhatunk fából készült játékokat, és a különleges zwetschgenmännle-t is, ami egy hagyományos, meglepő módon aszalt szilvából készült kis figura.

Dániába kalauzol következőként a CNN összeállítása, itt Koppenhága karácsonyi piacát említi. Az országot nem egy listán a Föld legboldogabb országaként írják le, ezt tetézi még a karácsonyi hangulat. A város vidámparkja, a Tivoli Gardens ad helyet a vásárnak. Jellegzetes faházak és a hófedte fák között élvezhetik a látogatók az északi hangulatot. A dánoknál a Mikulás helyett a Nisse hozza az ajándékot, a pajkos törpe a hiedelmek szerint padlásokon és istállókban él, és szerencsét hoz azoknak, akik gondját viselik. Dániában sokan tesznek egy tál zabkását az ajtajuk elé szentestén, hogy a Nisse megtalálhassa.

Strasbourg a következő állomása a képzeletbeli karácsonyi túrának, a francia–német határnál fekvő városban már 1570-ben rendeztek karácsonyi vásárt. Természetesen Bécs adventi forgataga is felkerült a listára, az osztrák főváros számos helyszínnel várja a turistákat az ünnepi időszakban. Svédországban Göteborg fényesen kivilágított karácsonyi vására bevilágítja a sötét és hosszú skandináv éjszakákat, és végezetül a CNN visszatér Németországba, a hamburgi karácsonyi vásárt említve.

Ezen a listán ugyan nem szerepel, de mindenképp meg kell említeni a november elején megnyílt Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárt a Vörösmarty téren, amely 800 ezret meghaladó számú látogatójával évek óta a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel. Idén a programkínálat is megújult, a gasztronómia továbbra is főszerepet kap a Belváros szívében lévő vásáron, ahol a régiók tradicionális kulináris kínálatát felvonultató, tematikus gasztrohetekkel látványkonyha-bemutatók várják az odalátogatót.

advent karácsonyi vásárok
Kapcsolódó cikkek