Közélet

Adventi vásárok a fővárosban és azon túl

Számos karácsonyi vásár és program várja a látogatókat az ünnepek előtti hétvégeken, érdemes kimozdulni a fővárosból, és akár a Balaton felé venni az irányt. Szubjektív válogatásunk következik.

Az ünnepek előtti utolsó hét végén még érdemes felkeresni a karácsonyi vásárokat, ráadásul az egyik budapesti vásár ismét bekerült Európa legjobbjai közé. A Szent István téri, Adventi ünnep a Bazilikánál elnevezésű rendezvény negyedik helyezést ért el a kontinens legjobb karácsonyi vásárait megversenyeztető, brüsszeli székhelyű, független European Best Destinations utazási portál által szervezett közönségszavazáson.

Tavaly egyébként – amikor először vett részt a megmérettetésben – a kilencedik helyen végzett az immár hétéves múltra visszatekintő rendezvény. Több mint 75 karácsonyi vásár közül választották ki a legjobb tízet, és a budapestit a nagy hagyományokkal rendelkező bécsi társa mindössze 236 szavazattal előzte meg. A bazilika előtti vásárra több mint 16 ezren szavaztak, a magyarok mellett orosz, francia, izraeli és horvát utazók, és ezzel jobb helyet ért el, mint a prágai, a nürnbergi vagy a kölni adventi vásárok. Ugyan nem díjnyertes, de mindenképp említésre méltó helyszínen rendezik az adventi hétvégéket a Várkert Bazárban. Itt koncertek, irodalmi estek, gyerekprogramok és kiállítások várják a látogatókat. Koncertet ad mások mellett a Ghymes együttes, Bíró Eszter és a Bóbita Zenekar, lesz éneklő betlehem, a Várkert Irodalom adventi estjén Both Miklós, Adorjáni Bálint, Szűcs Nelli és Palya Bea is fellép. Lesznek gyerekprogramok, és Reformáció 500 címmel tematikus kortárs képzőművészeti kiállítás is.

Ötödik alkalommal rendezi meg a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. az adventi időszakban az Advent Budapesten téli fesztivált és karácsonyi vásárt a fővárosban, a Városháza parkban. A négy adventi hétvégén, szombaton és vasárnap egész napos program várja a családokat a fűtött „üvegházban”: lesznek gyerekkoncertek, bábszínházi előadások, kézműves foglalkozások, hangszeres, betlehemes játék és adventi gyertyagyújtás. Többéves kihagyás után tavaly óta újra van adventi vásár a terézvárosi Jókai téren is. A vásáron a különböző kézművesalkotások mellett a hazai kézműves-gasztronómia adventi ízeit is megtalálják itt a látogatók, a mézes kalácstól a szaloncukorig, a forralt bortól a kürtős kalácsig. Ünnepi díszbe öltözött az óbudai Fő tér és környéke is: az Advent Óbudán programjai az adventi hétvégéken várják a látogatókat, reggeltől estig tartó érdekességek váltják egymást a Fő téren. Délelőtt gyerekeknek, délután pedig felnőtteknek szóló programok, koncertek szórakoztatják a közönséget, és ahogy eddig is, a szervezők idén is gyűjtenek adományokat a rászorulóknak.

Érdemes ilyenkor is ellátogatni a Balaton fővárosába: az Aranycsengő Adventi Vásáron, Siófok főterén kialakított hangulatos forgatagban kézművesek és kereskedők várják az ajándékokat keresőket, akik a gasztronómiai élményekben is elmerülhetnek, hogy utána a belváros szívében kialakított korcsolyapályán tegyenek néhány kört, majd este egy-egy koncertet is megnézhetnek.

Győr is felöltötte ünnepi díszeit, a karácsonyi fények, a betlehem, az adventi koszorú, a karácsonyfa, a Mikulás szánja mellett idén is lesz többek között korcsolyapálya a Dunakapu téren és kisvasút a Széchenyi téren, ahol megcsodálhatjuk az ünnepi fényjátékot is.

Szent István téri rendezvény Budapest vásárok advent karácsonyi vásárok
Kapcsolódó cikkek