Közélet

Eltűntek a zsebesek a karácsonyi forgatagból

Meglátszik a rendőri készenlét: tavaly számottevően csökkent a karácsonyhoz köthető bűnesetek száma. A bűnmegelőzés már csak azért is a legfontosabb hatékonyságnövelő elem, mert a felderítési mutatók e bűnesetekben még rendkívül gyengék.

A statisztikai adatok szerint elérte célját az országos rendőrkapitány komolyabb rendőri jelenlétet előíró tavalyi rendelete. Ebben a halottak napja körül és az ünnepi időszakban megnövekvő forgalom kiemelt biztosítását, valamint a karácsonyi bevásárlást végzők és az év végi ünnepi turizmus résztvevői biztonságérzetének javítását, a jogsértések megelőzését szolgáló intézkedéseket írtak elő a rendőri állomány számára. Az ORFK-tól kapott tájékoztatás szerint e rendeletnek és a komoly tájékoztatási, felvilágosító kampánynak köszönhetően 2016 decemberében drasztikusan csökkent a rendőrség tudomására jutó, klasszikus „karácsonyi” bűncselekmények száma. Tavaly decemberben alig több, mint hétezer lopást regisztráltak, ami közel 40 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt év utolsó hónapjában 279 gépkocsit törtek fel, szemben az egy évvel korábbi 569 esettel. De ennél is jobban sikerült kordában tartani a zsebeseket: mindössze 210 bejelentett bűncselekményt regisztráltak az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztikában (ENyÜBS), míg egy éve még 695 esetben matattak idegen zsebekben a tolvajok. Az elmúlt esztendők adatait szemlélve a tendencia egyértelműen kedvező – csupán 2012-ben emelkedett az év végi bűncselekmények száma –, de az elmúlt évi javulás még a fenti trendben is rendkívül látványos. Tavaly a 2010-es adathoz képest 65 százalékkal kevesebb volt a lopás, 78 százalékkal a zsebtolvajlás és 76 százalékkal a gépkocsifeltörések száma.

Az ENyÜBS-statisztikák szerint a karácsonyi forgatagban elkövetett bűncselekmények mellett a lakásra sem árt figyelni: decemberben megugranak a betöréses lopások is. 2015-ben a regisztrált 3146 betöréssel az év utolsó hónapja lett a legtöbb bejelentéssel járó időszak – minden 11. betörés ebben a hónapban történt. Tavaly a betöréses lopások száma is visszaesett – egész évben 23 496 bűnesetet regisztráltak, ami közel 18 százalékos mérséklődés –, ám ezen belül a legnagyobb bűnesetszám-csökkenést a december hozta: az 1907 betöréses lopás 40 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. De ez a szép javulás sem volt elég arra, hogy a december ne legyen sok betörést hozó hónap.

A bűnmegelőzés hatékonyságának növelése annak fényében tűnik kifejezetten pozitívnak, hogy a már megtörtént bűnesetek felderítésszáma még messze nem ilyen biztató. Az elmúlt évben a Budapesti Rendőr-főkapitányság területén a gépkocsifeltörések mindössze 11,8 százalékában vezetett eredményre az elrendelt nyomozás. Az idei év novemberéig pedig az országban elkövetett összes (tehát zseb- és betöréses) lopás esetében az 1,485 milliárd forintnyi kár alig 8 százalékban térült meg.

autófeltörések karácsony lopások
Kapcsolódó cikkek