Közélet

Internetezőké lett egy francia kastély

Több ezer internetező tulajdonába került egy düledező franciaországi várkastély, miután egy műemlékvédelemmel és közösségi finanszírozással foglalkozó honlap adománygyűjtést szervezett érte.

Összesen 45 ország 6500 internetezője ajánlott fel legkevesebb 51 eurót a franciaországi Vienne megyében található La Mothe-Chandenier várkastély megmentésére, így sikerült előteremteni a megvásárlásához szükséges 500 ezer eurót (átszámítva 157 millió forint) – jelentette be Romain Delaume, a Dartagnans.fr társalapítója. Szerinte ezzel „példa nélküli megoldás született a világörökség védelmének történetében”.

A megszerzett tulajdoni hányadnak köszönhetően a vevők elsőként kereshetik majd fel a kastélyt annak felújítása után. A 19. századi tornyos épületet egy vizesárok övezi, a hosszú ideje elhagyatott épületet pedig teljesen benőtte a gaz. Így további jelentős összeget (egymillió eurót) kell költeni a rendbetételére.

A Saumur Loire-menti várostól délkeletre fekvő ódon várkastély formálisan 2018 januárjában kerül a „kisrészvényesek” tulajdonába. A jelenlegi épület az 1800-as évekből származik, de a kastély már a 13. századi feljegyzésekben is szerepel.

világörökség Franciaország kastély
Kapcsolódó cikkek