Közélet

Tovább terjed a veszélyes szőlőbetegség

A Neszmélyi, az Etyek–Budai és a Pécsi borvidéken is azonosította a tőkék terméshozamát 20-50 százalékkal is csökkenteni képes betegséget, az aranyszínű sárgaságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) referencialaboratóriuma idén.

A Neszmélyi, az Etyek–Budai és a Pécsi borvidéken is azonosította a tőkék terméshozamát 20-50 százalékkal is csökkenteni képes betegséget, az aranyszínű sárgaságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) referencialaboratóriuma idén – közölte a Nébih.

Az illetékes megyei kormányhivatalok megkezdték a betegség felszámolását célzó intézkedéseket, így a növényegészségügyi zárlat elrendelését a fertőzöttként azonosított tőkéktől számított egy kilométerre, és a négy kilométer sugarú, fertőzés miatt körülhatárolt terület meghatározását.

Korábban a Zalai, a Badacsonyi, a Móri, a Balatonboglári és a Soproni borvidéken bukkant fel a betegség. A Dunától keletre eddig szőlőből még nem, de vadon élő gazdanövényéből már kimutatták a kórokozót az Egri, a Mátrai és a Bükki borvidéken. A Nébih idén nagy erőket mozgósított a fertőzés, valamint fő terjesztője, az amerikai szőlőkabóca felderítésére.

amerikai szőlőkabóca aranyszínű sárgaság Nébih
Kapcsolódó cikkek