Közélet

Észak-Koreát is várják a téli olimpiára

Becslések szerint 95 országból 6500 sportoló és edző, illetve sportvezető érkezik az eseményre.

A 38 nap múlva kezdődő pjongcsangi téli olimpia szervezőbizottságának vezetője, Li Hipom továbbra is bízik abban, hogy a Koreai NDK csapata is részt vesz az ötkarikás játékokon. Emlékeztetett, hogy minden békeszerető országnak és sportolónak jogában áll az olimpián versenyezni, ez alól pedig Észak-Korea sem lehet kivétel. Kiemelte, hogy Mun Dzsein dél-koreai államelnök, valamint Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is elősegítené az északiak részvételét.

Mun Dzsein dél-koreai államelnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is elősegítené az Észak-Korea részvételét a játékokon
Forrás: AFP

A téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik meg Pjongcsangban, amely mindössze 80 kilométerre fekszik az észak-koreai határtól. A két ország között ismét rendkívül feszült a viszony, mivel az északiak interkontinentális ballisztikus rakétát teszteltek, szeptember elején pedig minden korábbinál nagyobb kísérleti atomrobbantást hajtottak végre. Li Hipom mindezek ellenére nyomatékosította, hogy a politikát és a sportot nem szabad összemosni.

Becslések szerint 95 országból 6500 sportoló és edző, illetve sportvezető érkezik az eseményre.

Körülbelül 210 orosz versenyző részvételére számítanak, ők országuk NOB-büntetése miatt az olimpiai zászló alatt szerepelhetnek. Li Hipom kitért rá, hogy készen állnak az orosz versenyzők diszkrimináció nélküli kiszolgálására.

A szervezők vezetője kijelentette, az előkészületek lezárultak, a Koreai Köztársaság készen áll a világ minden tájáról érkező vendégek fogadására. Immár leginkább a jegyértékesítésre és a paralimpia népszerűsítésére összpontosítanak. A belépők több mint 60 százaléka egyébként december végéig már gazdára talált.

Csaknem 940 millió dollár, azaz 245 milliárd forint szponzori bevételre tettek szert a vendéglátók, ez több a tervezettnél, és kiegyensúlyozottá teszi a költségvetést. Nagy sebességű gyorsvasút segíti majd a közlekedést, de Pjongcsang és Kangnung városában 5G-alapú önjáró buszokat, Incson repülőterén pedig 28 nyelven kommunikáló utastájékoztató robotokat is üzembe helyeznek.

téli olimpia sport Észak-Korea részvétel
Kapcsolódó cikkek