Közélet

Gyorsan emelkedik a nyugdíjkorhatár Szlovákiában

A 62 éves nyugdíjkorhatár az átlagéletkor növekedésével párhuzamosan fokozatosan kitolódik Szlovákiában, az idén 76 nappal, jövőre pedig újabb 63 nappal.

Meglepően gyorsra sikeredett Szlovákiában a megemelése. A munkaügyi minisztérium szerint a 2017-től a 62. életévnél kezdődő nyugdíjkorhatár az átlagéletkor növekedésével párhuzamosan fokozatosan kitolódik, az idén 76 nappal, jövőre pedig újabb 63 nappal.

Forrás: Shutterstock

Korábban azt jelezték, hogy az idei ugrás után az elkövetkező években 30-35 nappal távolodik a nyugdíjba menetel időpontja, ehhez képest már a jövő évi is erőteljes ugrásnak számít, ráadásul a Pravda című napilap megszellőztette, hogy 2019-ben további 62 nappal ugrik meg a határidő – a pontos számot mindig az adott év októberének végén teszi közzé a szaktárca. Ilyen tempóval haladva 2021-ben már 63 év lehet az aktuális nyugdíjkorhatár, a mai 40-esek pedig 65 éves korukban fejezhetik be a munkát.

Szlovákiában egyelőre nem határozták meg a fix nyugdíjkorhatárt, a szakszervezet 64 évben rögzítené, a kormány inkább 65 évben gondolkodik, a visegrádi országokban szintén erre van kilátás. „Az emberek egyszerűen nem dolgozhatnak többet” – nyilatkozott a napokban Robert Fico kormányfő.

Szlovákiában a munkaviszonyban lévők korán mennek nyugdíjba, ugyanis az fejlettebb tagállamaiban már most szokványos, hogy a 65. életévig tart a munkával eltöltött aktív időszak, sőt 2020 után néhány országban 67 évben állapíthatják meg a korhatárt. A nyugdíjkorhatár emelését a demográfiai nyomás kényszeríti ki: az 5,4 milliós Szlovákiában 2017 novemberében 1,38 millió nyugdíjast tartottak számon, tíz év alatt számuk 143 ezerrel nőtt.

Szlovákia nyugdíj előregedés nyugdíjkorhatár
Kapcsolódó cikkek