Közélet

Ír kormányfő: Magyarország fontos gazdasági partner

Erősek a kétoldalú kapcsolatok Írország és Magyarország között – hangsúlyozta Leo Varadkar ír kormányfő csütörtökön Budapesten.

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott egyeztetését követően rendezett sajtótájékoztatón Leo Varadkar ír kormányfő kiemelte: Magyarország Írország fontos gazdasági partnere. 2017-ben a két ország közötti kereskedelmi forgalom meghaladta az 1,5 milliárd eurót, és nőtt a Magyarországra irányuló ír is az elmúlt időszakban. Jelenleg mintegy 12 ezer magyar él és dolgozik Írországban.

Leo Varadkar ír (b) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök kezet fognak a Parlamentben, miután újságíróknak nyilatkoztak 2018. január 4-én.
Forrás: MTI Fotó: Illyés Tibor

Kitért arra is: egyetértenek a magyar kormánnyal abban, hogy a legjobb módja a Nyugat-Balkán stabilizálásának, ha az a bővítés irányába tesz lépéseket a volt Jugoszláv-tagországok és Albánia esetében.

Mindketten egyetértettünk abban, hogy az Európai Unió kevesebb lesz a britek hozzájárulása nélkül

- fogalmazott az ír miniszterelnök, aki nagyrabecsülését fejezte ki a magyar kormánynak, amiért megértést tanúsít a Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatos speciális ír szempontoknak, köztük az ír-északír határ kérdésének.

Leo Varadkar leszögezte azt is: mindkét ország érdeke, hogy a britek kilépését követően a lehető legszorosabb kapcsolatokat sikerüljön kialakítani az Európai Unió és az Egyesült Királyság között.

Magyarország és Írország azonos álláspontot képvisel az európai adóharmonizáció, valamint az Európai Uniós költségvetés és a fejlesztési támogatások változatlansága terén is – fűzte hozzá az ír miniszterelnök.

Brexit Orbán Viktor Írország Leo Varadkar
Kapcsolódó cikkek