Közélet

Kína bírálta az Észak-Koreáról folyó vancouveri találkozót

A találkozó Kína szerint a nemzetközi közösség szakadásához vezethet és alááshatja azt az igyekezetet, hogy megoldják a koreai félsziget problémáit.

A kanadai tárgyaláson olyan államok külügyminiszterei vesznek részt, amelyek az Egyesült Államok oldalán harcoltak a koreai háborúban. A korábban megszabottakon túlmutató szankciókról, diplomáciai eszközökről és nukleáris leszerelésről folynak tárgyalások.

A találkozó, melyre Kínát nem hívták meg, a nemzetközi közösség szakadásához vezethet és alááshatja azt az igyekezetet, hogy megoldják a koreai félsziget problémáit – mondta el Lu Kang külügyi szóvivő szerdán Pekingben, aki szerint a vendéglátók a hidegháborúra jellemző gondolkodásmódot képviselnek.

Lu Kang, a kínai külügyminisztérium szóvivője
Forrás: AFP

Az Egyesült Államok és Kanada közösen kezdeményezték a tanácskozást, melyen 20 külügyminiszter, köztük Dél-Korea, Japán és Nagy-Britannia képviselője vett részt. Kínát – Oroszországgal egyetemben – nem hívták meg Vancouverbe, holott gazdasági és diplomáciai szövetségese Észak-Koreának, és ennek ellenére csatlakozott a Kim Dzsong Un rezsimje elleni egyre szigorodó ENSZ-szankciókhoz.

Kína szerint a nukleáris kérdés megtárgyalásának kizárólagos legitim színterei az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az Észak-Korea, Dél-Korea, Oroszország, Egyesült Államok, Japán és Kína részvételével zajló, régóta szünetelő pekingi hatpárti tárgyalások lehetnének.

A vancouveri tárgyalásokról kiadott közös közleményében az Egyesült Államok és Kanada bejelentette, hogy Phenjan ellen újabb, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által korábban megszabottakon túlmutató szankciókat helyeztek kilátásba. A találkozón a résztvevők támogatásukról biztosították az Észak- és Dél-Korea közötti párbeszédet abban a reményben, hogy az elvezet a régióban keletkezett feszültség hosszan tartó csökkentéséhez.

A vancouveri találkozóról a szervezők azt követően határoztak, hogy Phenjan novemberben kísérletet hajtott végre eddigi legnagyobb interkontinentális ballisztikus rakétájával. Mind Kína, mind Oroszország csatlakozott az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióihoz, miközben az a vád éri őket, hogy nem járulnak hozzá eléggé azok végrehajtásához, amit mindkét országban cáfolnak.

A japán külügyminiszter arra intette a világ országait a keddi vancouveri tanácskozáson, hogy ne hagyják magukat becsapni Észak-Korea legutóbbi, a dél-koreai téli olimpia előtt indított „mosolyoffenzívájával”.

vancouver Észak-Korea Kína
Kapcsolódó cikkek