Közélet

A globális rend felborulásától tart a német biztonságpolitikus

A fegyverkezési verseny és a globális rend felborulásának veszélyeire figyelmeztetett a pénteken kezdődő müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia vezetője.

A Szovjetunió felbomlása óta nem volt annyira törékeny és veszélyes helyzetben a nemzetközi közösség, mint most – emelte ki Wolfgang Ischinger a napokban Berlinben az 54. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) programját bemutató tájékoztatóján.

A német diplomata rámutatott, hogy nincs már a nemzetközi kapcsolatokban olyan szabályrendszer, amelyet valamennyi meghatározó tényező tiszteletben tart. A globális rend felborulásából fakadó kockázatokat pedig fokozza, hogy nincsenek bizalomépítő lépések.

A legfontosabb szereplők már nem is igen állnak kapcsolatban egymással, ami erősíti a másik fél terveinek, szándékainak helytelen értékeléséből, a „téves számításból” adódó konfliktusok veszélyét. Ráadásul a Közel-Keleten, Ázsiában – és nem csak Kínában -, Oroszországban és a Nyugaton is egyre több pénzt költenek fegyverekre, és süllyed az atomfegyverek bevetésétől eltántorító gátlásküszöb – fejtette ki Wolfgang Ischinger.

Az utóbbi évek biztonságpolitikai fejleményei azt mutatják, hogy nem fenyeget a fegyverkezési verseny, hanem „már benne is vagyunk”. Azonban reménykeltő, hogy tavaly nem romlott a helyzet, és az Európai Unióban (EU) „új szelek fújnak”, főleg Emmanuel Macron francia államfő színre lépése révén – mondta a diplomata, aki Washingtonban és Londonban is volt korábban nagykövet, és 2008 óta vezeti az MSC-t.

Hangsúlyozta, hogy az EU-nak önálló, erős és tekintélyes szereplővé kell válnia, közvetítenie kell az Egyesült Államok és Oroszország között, és mindent meg kell tennie a nemzetközi fegyverzetellenőrzés erősítéséért.

Európa biztonságpolitikai helyzetéről szólva kiemelte, hogy a NATO keleti, és Oroszország nyugati határvidékét tekintve a NATO kizárólag a harci repülőgépeket tekintve van fölényben.

Gyakorlatoznak az amerikai harci repülőgépek
Forrás: AFP

Donald Rumsfeld volt amerikai védelmi miniszter kifejezését használva hozzátette, hogy az lenne a legrosszabb, ha egymás ellen fordulna az „új Európa” és a „régi Európa”. Ezzel összefüggésben kiemelte, hogy Lengyelország minden más EU-s tagállamnál nagyobb mértékben igényli a közösség katonai képességeinek erősítését, és Berlin egész biztosan nem utasítja el ezt az igényt.

Azonban a más ügyekben támadt nézeteltéréseket rendezni kell, méghozzá tárgyalásokkal, és fenyegetések nélkül – mondta Wolfgang Ischinger, hozzátéve, hogy a jogállamiság alapelveit minden tagállamban érvényesíteni kell.

A lengyel igények miatt is szerencsés, hogy az idei MSC résztvevői között lesz a varsói kormány új vezetője, Mateusz Morawiecki – mondta a konferencia vezetője. Amerikai részről James Mattis védelmi miniszter Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó, Oroszországból Szergej Lavrov külügyminiszter a tanácskozás legmagasabb rangú résztvevője. Felszólal húsznál is több állam-, illetve kormányfő, köztük Theresa May brit, Binali Yildirim török és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár és Petro Porosenko ukrán elnök.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek