Közélet

Gyurcsány Ferencnek legalább két éve van számlája Ausztriában

Már 2016-ban is volt számlája az osztrák elit bankban Gyurcsány Ferencnek – írja a Magyar Idők. Az exkormányfő akkor több mint 180 millió forintot tartott a Schoellerbank AG-nál, amelyről a nyilvánosságot sem akkor, sem most nem tájékoztatta.

Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy egy osztrák bankban is van számlája. A volt kormányfő azt követően nyilatkozott külföldön tartott vagyonáról, hogy a Magyar Idők Online közölte és erről a portálunk is beszámolt: a Demokratikus Koalíció elnöke valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatot adott le az Országgyűlésnek, hiszen az okiratban nem tüntette fel azt a több mint 150 millió forintot, amelyet Bécsben egy elit banknál, a Schoellerbank AG-nál helyezett el.

Az exminiszterelnök a történteket azzal magyarázta, hogy a vagyonnyilatkozatában feltüntetett 605 millió forint értékű értékpapír-befektetésének egy része van Ausztriában. Leszögezte ugyanakkor, hogy nincs pénzintézeti számlakövetelése osztrák bankban. Gyurcsány Ferenc szerint éppen ezért a Magyar Idők Online valótlanságot állított, és jelezte, pert indít ellene.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke
Forrás: MTI / Mohai Balázs

Az egykori kormányfőnek már 2016-ban is volt számlája Bécsben, ebben az évben még több mint 180 millió forint lapult a Schoellerbankban, vagyis mintegy 30 millióval több, mint jelenleg – írja pénteki számában a Magyar Idők. Az azonban, hogy részben külföldön tárolja a vagyonát, a 2016-os vagyonbevallásából sem derült ki.

Gyurcsány Ferenc szerdán arra az újságírói kérdésre, hogy miért tartja Ausztriában a befektetését, kitérő választ adott.

Miért kellene itthon tartanom minden pénzemet? Európai polgár vagyok, Európában tartom a pénzemet

– fogalmazott a volt miniszterelnök.

A lap megjegyzi, hogy Gyurcsány vagyona 2017 végére meglepő módon csökkent. A 2016-os vagyonnyilatkozatában feltüntetett 641 millió árfolyamértékű értékpapírból 2017-ben 36 millió forintnyi „égett el”, annak ellenére, hogy a DK elnökének bruttó 227 958 055 forintot fizetett ki formájában az Altus Portfólió Kft., s ezt elvileg értékpapírba fektette.

A pártvezetők közül Gyurcsány Ferenc kereste a legtöbbet

Az előző évhez hasonlóan, 2017-ben ismételten Gyurcsány Ferenc kereste a legtöbbet a parlamenti képviselettel rendelkező pártok vezetői közül, a DK elnökének vagyona csaknem 200 millió forinttal gyarapodott. Valamennyi országgyűlési képviselő és nemzetiségi szószóló leadta határidőre a vagyonnyilatkozatát, ahogy a kormányfő és az államfő is. Nyilvános az állami tisztségviselők vagyonnyilatkozata is. A miniszterek tavaly ügyvédi irodából, szabadalmi jog értékesítéséből, mezőgazdasági tevékenységből, valamint oktatói munkából származó jövedelmekre tettek szert miniszteri illetményeik mellett.

 

Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozat
Kapcsolódó cikkek