Közélet

Versenyjogi konferencia Budapesten

Már második alkalommal tanácskoztak Budapesten a V4 országok, illetve Ausztria és Szlovénia versenyhivatalainak képviselői. A Visegrádi Négyek, valamint a két másik közép-európai szomszédunk versenyhivatalaiban gyakran hasonló jogalkotási és jogalkalmazási kérdések vetődnek fel, legyen szó a kartellek feltárásának hatékonyságáról és eszköztáráról, a fúziók versenyhatósági kontrolljáról vagy a tisztességes eljáráshoz való jog biztosításáról. A válaszok megtalálását segítheti a régió hivatalainak szoros együttműködése – áll a GVH közleményében.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kezdeményezésére immár második alkalommal tanácskoztak Budapesten a V4 országok, valamint Ausztria és Szlovénia versenyhivatalainak képviselői a V4-es magyar elnökség keretében rendezett konferencián.

A II. V4+ Versenyjogi Konferencián résztvevő hat ország versenyhivatalának képviselői a közös regionális és aktuális kérdésekre keresték a választ. A konferencia témái a V4+ országok versenyjogi jogalkotási és -alkalmazási kérdései, a kiskereskedelmi ágazat jogesetei, valamint a versenyjogi megfelelés gyakorlata köré épültek.

Közép-Európában kulcsfontosságú a versenyképesség megtartása és fejlesztése. A versenyhivatalok a versenyképesség fenntartásához azzal járulnak hozzá, hogy kiszűrik a tisztességtelen piaci magatartásokat a piacról – fogalmazta meg a megnyitó beszédében Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes.

Juhász Miklós a GVH elnöke kifejtette, a versenyhivatal legutóbbi elemzésből kitűnik, hogy megtérülnek a GVH-ra fordított adóforintok, és a hatóság működésének köszönhetően a fogyasztók a költségvetésének több mint hatszorosát takarították meg a 2011-16 közötti időszakban. Kitért arra, hogy a versenyhivatal számos lépést tett a kis- és közepes méretű vállalkozások versenyjogi megfelelése érdekében az elmúlt négy évben, azaz, az első V4-es konferencia óta.

Juhász Miklós, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke beszédet mond a V4+ versenyjogi konferencián a fővárosi Várkert Bazárban 2018. február 5-én.
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Tóth András, a GVH elnökhelyettese, a Versenytanács elnöke vezette jogalkotási és jogalkalmazási fejleményekkel foglalkozó panel tagjai egyetértettek abban, hogy

olyan versenyjogi hasonlóságok alapozzák meg a V4 országok, valamint Ausztria és Szlovénia hatóságai közötti fokozott együttműködést, mint a fúziós szabályok tiszteletben tartásért folytatott küzdelem, valamint a kartellek feltárását segítő informátori programok alkalmazása.

A versenyjogi megfelelésről szóló panelbeszélgetés elsősorban a vállalkozások szemszögéből összegezte a versenyhatóság által elfogadható megfelelőségi programok közös jellemzőit.

A beszélgetést vezető Hegymegi-Barakonyi Zoltán ügyvéd, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnöke kiemelte, hogy a magyar versenyhivatal a régió országai közül elsőként tette lehetővé az eljárás alá vont vállalkozások számára, hogy bírságcsökkentésben részesüljenek belső megfelelőségi programjuk alkalmazása nyomán. Az idén januárban közzétett közlemény szerint meghatározott feltételek teljesülésekor akár a bírság 10 százalékát is elengedi a GVH a megfelelőségi programot alkalmazó cégek számára.

A II. V4+ Versenyjogi Konferencia előadásai keddtől lesznek elérhetők a GVH honlapján.

V4-es országok visegrádi oszágok versenyhivatal V4 megfelelőségi program GVH bírságcsökkentés Közép-Európa versenyjog
Kapcsolódó cikkek