Közélet

Még mindig problémát okoz a nyelvtudás

A Magyarországon működő nemzetközi, illetve a külpiacokra is kilépő hazai vállalatok többségénél az angol az első számú üzleti nyelv, mégis a cégek kétharmada tapasztalt már kommunikációs nehézséget a külföldi érdekeltekkel való együttműködés során – derül ki az Angloville Kft. felméréséből.

Az Angloville Kft. által elkészített, összesen 75 vállalat – többek között a Continental Automotive, a Nestlé, a KÉSZ Csoport és a MET Magyarország – vezetőinek megkérdezésével készített felmérés megmutatta, hogy ma a világpiacra is dolgozó cégek 95 százaléka pozitívan értékeli a multikulturális környezet hatását a vállalat sikereire és innovációs képességére.

A megkérdezett cégek kétharmada tapasztalt már ugyanakkor kommunikációs nehézségeket a külföldi partnerekkel történő együttműködés során. A legtöbb probléma elsősorban a nem elégséges nyelvismeretből adódik, ami félreértéseket okozhat az ügyintézés, az üzleti tárgyalások során.

A minőségi céges nyelvi képzéseket a vállalatok többnyire csoportos kurzusok formájában biztosítják
Forrás: AFP

A válaszadók szerint a cégeknél egyöntetűen előnyként élik meg a kulturális sokszínűségüket, de a munkatársak eltérő nyelv- és kulturális ismerete még a nemzetközi hátterű cégeknél is gondot okozhat.

Emiatt a munkaerő toborzás során a cégek közel fele már beosztotti szinttől elvárja az angol nyelv legalább középszintű ismeretét. A vállalatok sok esetben mégis rákényszerülnek a megfelelő szakmai háttérrel rendelkező, de angolul nem kellőképpen tudó jelentkezők felvételére is, azzal, hogy később segítik őket a nyelvtanulásban.

Éppen emiatt egyre nő a minőségi céges nyelvi képzések iránti igény, amelyet a vállalatok többnyire csoportos kurzusok formájában biztosítanak, de akadnak egyéni órákat támogató cégek is. E klasszikus oktatási formák hatékonysága azonban nem mindig elégséges, ezért számos cég keres újfajta módszereket.

Ezek kapcsán ma már egyértelmű elvárás, hogy ne csupán a magas szintű angoltudást, hanem az interkulturális kommunikációs készségek fejlesztését is biztosítsák.

Ugyanis Európán belül már bőven léteznek olyan kulturális különbségek, amelyek megnehezíthetik vagy akár meg is akadályozhatják egy üzlet nyélbeütését, és erre a magyar cégek többsége nem készül fel.

Közgazdászok, HR-esek, logisztikusok: diplomások, nyelveket beszélnek, mégis munkanélküliek – 45 év felettiek.

 

kulturális különbségek angol nyelv nyelvismeret kommunikáció interkulturális
Kapcsolódó cikkek