Magyar gazdaság

A diploma sem garancia a középkorúak elhelyezkedésére

Közgazdászok, HR-esek, logisztikusok: diplomások, nyelveket beszélnek, mégis munkanélküliek. Müller Helga, a Restart-Up operatív vezetője szerint szemléletváltásra van szükség ebben a generációban.

Közgazdászok, HR-esek, logisztikusok: diplomások, nyelveket beszélnek, mégis munkanélküliek – 45 év felettiek. Müller Helga, a Restart-Up operatív vezetője azt mondta a Világgazdaságnak: szemléletváltásra van szükség ebben a generációban, meg kell érteni, hogy azért, mert valaki vezető volt, letett valamit az asztalra, nem fogják tárt karokkal fogadni egy új helyen, elengedhetetlen a képzés, az önfejlesztés, az álláskeresőknek el kell tudniuk adni magukat. A cég kutatása szerint a munkaadók csaknem kétharmada nem nyitott a 45 év feletti munkavállalók alkalmazására. Ebben az is szerepet játszik, hogy a nemritkán huszonéves HR-es nem tudja megtalálni a közös hangot az álláskeresővel, aki az apja is lehetne.

A kommunikációs elcsúszások sem segítik a generációk munkahelyi együttműködését. Ha egy cég a hirdetésében fiatalos, dinamikus környezetbe keres dolgozót, akkor nem fognak tolongani a 45 év felettiek, holott nem egy esetben szívesen alkalmaznának tapasztalt, nagy tudású munkaerőt.

Müller Helga tud olyan esetről, amikor egy volt vezető beosztású férfi munkanélküliként is minden egyes nap felvette az öltönyét, és elment otthonról, majd egy idő után hazatért. Egyszer egy kétgyermekes, harmincas anyuka kereste meg a céget, hogy segítsenek, mert diplomás, nyelveket beszélő, logisztikai vezetői tapasztalatokkal rendelkező, 45 év feletti férje már letett az álláskeresésről. Az operatív vezető hangsúlyozta: csak annak tudnak segíteni, aki képes arra, hogy váltson, mentalitásban is, nemegyszer pszichológus szakértelmét is igénybe kell venni. Van, aki kizárólag állást akar szerezni, semmilyen képzés nem érdekli, van, aki hónapokig úgy gondolja, hogy számára csak egy igen magas fizetés elfogadható, majd idővel alább ad az igényeiből.

A munkaadók kétharmada nem nyitott a 45 év felettiek alkalmazására
Fotó: MTI / Németh György

A Restart-Uphoz hétszáz diplomás munkanélküli regisztrált már, számukra ingyenes képzéseket adnak, legyen szó arról, miként kell a mai kor követelményeinek megfelelő önéletrajzot megírni, mire helyezzék a hangsúlyt az állásinterjún, hogyan jelenjenek meg, s mindezt miként tegyék egy multinál, angol nyelven. Csaknem százan már állásra leltek.

Márton Mónika, a Legacy ügyvezetője szerint

az is gondot okoz, hogy számos munkahelyi vezető alapvetően nincs felkészítve a vezetői szerepkörre,

illetve az egyes helyeken egyre fiatalabbak a vezetői munkakört betöltők, miközben a személyiségfejlődés, a beérés folyamata elhúzódik. Korábban az volt a jellemző, hogy idősebb a munkahelyi vezető, és fiatalabb a beosztott.

Vidéki gyárakkal való együttműködésből származó tapasztalata alapján az ügyvezető úgy véli: messze vagyunk még technológiailag és tőkében is attól, hogy egy-két iparágat leszámítva robotok fenyegessék a magyar munkavállalók állását, az élő munkaerő ugyanis olcsóbb.

munka foglalkoztatás középkorú diploma HR
Kapcsolódó cikkek