Közélet

Bajorország menedzsere lenne az új tartományi kormányfő

Megválasztotta pénteken a bajor tartományi gyűlés miniszterelnöknek Markus Södert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát. A német tartomány új kormányfője a modernizációt és a digitalizációt, a betegek és idősek ápolását, valamint az életminőség javítását erősítené.

A 169 tagú Landtagban 99 képviselő szavazott Söderre. Pártjának 101 képviselője van, ketten betegség miatt nem vettek részt a miniszterelnök-választáson.

Markus Söder a német tartomány 11. és legfiatalabb kormányfője a második világháború óta. Elődje, Horst Seehofer kedden távozott a tisztségből, és szerdán kinevezték a szövetségi kormány belügyminiszterének.

Markus Söder új bajor tartományi miniszterelnök a bajor parlament müncheni üléstermében, mielőtt leteszi a hivatali esküt 2018. március 16-án
Forrás: MTI/EPA/Lukas Barth

Az 51 éves politikus a megválasztása után mondott beszédében kiemelte, hogy Bajorország valamennyi polgárának miniszterelnöke kíván lenni, és az első helyre az emberek gondjainak megoldását helyezi. Programjáról egy pénteki lapinterjúban azt mondta, hogy „Bajorország menedzsereként” kíván tevékenykedni, és olyan kormányfőként, aki meghallgatja az embereket, és törődik velük.

A Süddeutsche Zeitung című müncheni lapban közölt interjúban arra a kérdésre, hogy mi az a három pont, amely különösen fontos neki, elsőként a modernizációt és a digitalizációt említette, és hangsúlyozta, hogy

a távközlési infrastruktúra korszerűsítése mellett az oktatási rendszerben és a munkavállalók továbbképzésében is kiemelt ügy a digitalizáció.

Programja második legfontosabb pontját ismertetve azt mondta, hogy a legsikeresebb tartományok között számon tartott Bajorország „szuperül áll”, de nem mindenkinek megy „szuperül a sora”, ezért főleg az betegek és idősek ápolásában kell előrelépni. Így a tartományi kormány

külön támogatást juttat majd a családtagjaikat ápoló embereknek, és növeli a helyek számát az ápolással foglalkozó intézményekben.

Hozzátette, hogy a „Bajorország plusz” elvet követi, vagyis ha a szövetségi kormány elindít valamilyen fejlesztést, „Bajorország rátesz még egy lapáttal”.

A harmadik kiemelt ügy az életminőség javítása, különösen a leggyorsabban fejlődő régiókban, ami elsősorban lakásépítést és a modern közlekedési infrastruktúra kiépítését jelenti.

CSU bajor miniszterelnök Markus Söder Bajorország
Kapcsolódó cikkek