Közélet

A magyaroknál csak három EU-s országban nélkülöznek többet

Ugyan csökkent a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya 2017-re az uniós tagállamokban, de még így is több tízmillióan vannak, akik nem engedhetnek meg maguknak például egy mosógépet, egy telefont, vagy épp húsételt. Magyarországon sokat javult a helyzet az elmúlt években, de még így is a nélkülözők élmezőnyéhez tartozik.

A súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya az előző évi 7,5 százalékról 2017-ben 6,7 százalékra csökkent az uniós tagállamokban – derült ki az statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a felméréséből. Azaz körülbelül 33 millió fő uniós polgár nélkülözött 2017-ben.

A hivatal a súlyos anyagi nélkülözést úgy méri, hogy megvizsgálja, bizonyos elemek közül az EU-s állampolgárok mit engedhetnek meg maguknak. Ezek az elemek a következők:

  • számlák befizetése időben; 
  • fűtés;
  • váratlan kiadások megfizetése;
  • rendszeresen húsevés (vegetáriánusok esetében hal);
  • nyaralás;
  • televízió;
  • mosógép;
  • autó;
  • telefon.
  • Ha valaki ezek közül legalább négyre válaszolja azt, hogy nem élhet ilyenekkel, akkor az súlyos anyagi nélkülözőnek minősül.

    Az EU-tagállamai közül Bulgáriában, Görögországban és Romániában a legmagasabb a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya
    Fotó: AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF

    Sokat javult Románia, de van hova fejlődni

    A tagországok többségében csökkent a nélkülözés 2017-re az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ez alól csupán Dánia és Hollandia jelent kivételt: Dániában 0,5 százalékpontos növekedéssel 3,1 százalékra növekedett, míg Hollandiában 2,6 százalékon maradt a nélkülözési arány.

    Forrás: Eurostat

    A legnagyobb csökkenést Romániában lehetett megfigyelni, ahol a 2016-ban mért 23,8 százalékról tavalyra mintegy 4,4 százalékpontos csökkenéssel 19,4 százalékra apadt a súlyos anyagi nélkülözők aránya. Ezután Olaszország következik a sorban, ahol 2,9 százalékos eséssel 9,2 százalékra apadt a mutató. A harmadik legnagyobb javulást Horvátország mutatta (12,5 százalékról 10,3 százalékra) – írja az Eurostat.

    A nélkülözés Bulgáriában és Görögországban a legsúlyosabb

    Az EU-tagállamai közül Bulgáriában (30 százalék), Görögországban (21,1 százalék), és Romániában (19,4 százalék) a legmagasabb a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya. A statisztika szerint a helyzet Magyarországon is súlyos, mivel az EU átlagát még messze nem érjük el a felmérés szerint. Igaz a 2016-os 16,2 százalékos mutatóhoz képest 1,7 százalékpontos javulással a tavalyi nélkülözési mutató már 14,5 százalékon áll.

    Infogram

    A Magyarországra vonatkozó adatok sokat javultak az elmúlt években, hiszen 2013-ban még 27,8 százalékon állt a nélkülözők aránya az Eurostat szerint.

    A felmérés kitért arra is, hogy a súlyos anyagi nélkülözés aránya Svédországban bőven az EU átlag alatt alakult (2016-ban 3 százalék), így leginkább e nemzet tagjai nem szenvedtek hiányt semmiben tavaly. Jól alakultak az arányok Luxemburgban is, ahol szintén a két évvel ezelőtti 1,6 százalékos arány az érvényes. A két nemzetet ezután Finnország (2 százalék), majd Hollandia követi, ahol 2,6 százalékot tett ki csupán a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya.

    Eurostat Magyarország statisztika anyagi nélkülözés
    Kapcsolódó cikkek