Közélet

Házkutatást tartott az FBI Trump ügyvédjénél

Házkutatást tartott az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda Donald Trump amerikai elnök ügyvédje és bizalmasa, Michael Cohen irodájában és otthonában. Trump szégyenteljesnek nevezte az eljárást.

A házkutatási parancsot Robert Muellernek, a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló különleges bizottság vezetőjének kérésére adták ki – írja a The New York Times című napilap.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai különféle ügyekre vonatkozó üzleti iratokat, elektronikus leveleket, dokumentumokat – köztük a Stormy Daniels „művésznéven” szereplő Stephanie Clifford pornószínésznőnek történt pénzátutalási dokumentumokat – foglaltak le az ügyvédnél.

A New York-i Loews Regency Hotel, ahol az FBI átkutatta Michael Cohen szállodai szobáját is
Forrás: AFP / Don EMMERT

Lefoglalták a Donald Trump és Michael Cohen közötti megbeszélésekről készült feljegyzéseket is, átvizsgálásukhoz azonban különleges engedély kell, mert az ügyvéd és ügyfele közötti megbeszélésekről készült dokumentumok titkosságát törvény védi az Egyesült Államokban.

A manhattani szövetségi ügyészek esetleges banki csalás és választási kampányfinanszírozásra vonatkozó törvények megsértése ügyében folytatnak nyomozást. Cohen ügyvédje „abszolút helytelennek és szükségtelennek” nevezte a házkutatást.

A nyomozásnak és a házkutatásnak a híradások szerint nincs köze a Mueller-bizottság vizsgálatainak eredeti céljaihoz, vagyis a 2016-os elnökválasztással kapcsolatos vizsgálódásokhoz.

Mueller munkatársai azonban – amerikai sajtójelentések szerint – valószínűleg olyan adatokra és információkra is bukkantak, amelyeket jónak láttak átadni az FBI-nak.

Donald Trump elnök haragosan reagált a házkutatás hírére. „Szégyenteljes helyzet” – fogalmazott újságíróknak a Fehér Házban, mielőtt megkezdte egyeztetéseit katonai vezetőkkel a szíriai helyzetről.

Megállás nélkül folyik a boszorkányüldözés ellenem

- mondta, hozzátéve, hogy mindezt az ország elleni támadásnak is tekinti.

Stephanie Clifford Robert Mueller FBI házkutatás Michael Cohen
Kapcsolódó cikkek